2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kilenc éve hunyt el Varga Zoli

Varga Zoltán, a Ferencváros korábbi legendája 2010. április 9.-én hunyt el. A futballzseni pótolhatatlan vesztesége a magyar futballnak.

A Ferencvárosban kezdte profi karrierét. A nagycsapatban 1961-1968 között játszott, amely időszak a klub második világháború utáni történelmében az egyik legsikeresebb volt. Varga 135 mérkőzésen lépett pályára, 53 gólt lőve. A klub bajnok lett az 1962-63-as, 1964-es, 1967-es és 1968-as NB I-es idényben is.

Ezekben az években a Fradi, mint Európa egyik legjobb klubcsapata, sorozatban bejutott a Vásárvárosok kupája nevű, nagy európai klubcsapatoknak rendezett nemzetközi tornára is. Mai utódja az Európa-liga.

Az 1962-63-as idényben az elődöntőig jutottak Vargával a sorban, majd két évre rá, 1964-65-ben megnyerték azt. A siker nem szakadt meg, 1967-68-ban a másodikok lettek. Mivel a mexikói olimpián Varga elhagyta az országot, így lezárult sikeres korszaka a Ferencvárosnál. Többé játékosként magyar klubban nem játszott.

Sokan mondták nekem, hogy hiányzik belőlem a kompromisszumra való hajlandóság. Én belátom, hogy bennem nincs elég kompromisszumkészség, pedig kellene. De amikor ezen gondolkodom, mindig eszembe jut, hogy nem is lesz. Gyerekkoromban elromlott bennem valami. Van egy részem, ami nem működik, és ez vesztemre van. Soha nem tudtam hazudni. Nem tennék olyat, amivel nem értek egyet, mert nem tudnék aludni: egy perc nyugalmam nem lenne azután. Én a rosszra soha nem fogom azt mondani, hogy jó. És azt sem hiszem, hogy a távolabbi célokhoz hazugságokon és jellemtelenségen keresztül vezetne az út. Én ezért maradtam fiatal, ahogyan sokan mondják: olyan, mint egy kisgyerek. Ez egyfajta naivitással is együtt jár. Életem során sokan becsaptak emiatt, de nem bántam meg semmit. Lehetett volna könnyebb az életem, de ha tükörbe nézek, azt látom: az én szemem mindig nevet...[5]
– Bartus László: Varga Zoli disszidál: volt egyszer egy Ferencváros

Zoli szívében sosem hagyta el az hazáját, de az akkori politika miatt távozni kényszerült családjával. Sokat mondó, hogy 18 éves kora óta megfigyeltette az ÁVH. A kommunista rendszer rettegett a Ferencváros sportolóitól, így Vargát is figyelték.

A disszidálása miatt sokan támadták Zolit, de aki ismerte, az sosem mondott ilyet rá és tudta, hogy miért cselekedett így. Sokan az Albert Flórián miatti ellentéttel magyarázták a távozását.

Varga az 1968-as mexikói olimpián disszidált, ezt követően külföldi csapatokban futballozott, játszott többek között a Hertha BSC-ben:

https://www.youtube.com/watch?v=itKOe1MH4ZY

az Ajaxban és a Borussia Dortmundban is.

https://www.youtube.com/watch?v=rxUBZwHa6aY

Az Ajax például Johan Cruyff pótlására igazolta le a magyar legendát...

Edzőként is visszatért több évtized németországi kitérő után, azonban a futballunk állapota miatt nem alkothatott maradandót. Mindenhol támadták, mert megakarta kavarni az állóvizet.

2010. április 9-én este a Danuvia-pályán megrendezett öregfiúk-meccsen, játék közben esett össze. A mérkőzést az old boys-bajnokság másodosztályának keleti csoportjában játszották, Varga Zoltán a Merkapt SE labdarúgócsapatában futballozott. Rosszulléte miatt megszakadt a mérkőzés, és a helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni.

Zoli halála után is ellenség maradt a magyar futball berkekben. Azóta sem beszélnek róla. Ez mindent elmond a magyar futballról...

Aki több képet szeretne látni Varga Zoliról, vagy esetleg egy kis nosztalgiára vágyik annak ajánlom ezt a Facebook oldalt, amit én kezelek. Megkérek mindenkit, hogy akinek bármilyen anyaga, írása, fotója, esetleg emléktárgya van az küldje el nekünk emailen a képet, videót.

A Facebook oldal IDE KATTINTVA elérhető!

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató