Vadhajtások

Olasz integrációs táborban a menü: ingyenes közmunka, olasz himnusz éneklése és “köszönöm” feliratú ruhák

Egy kissé máshogy áll az integrációhoz a bergamói akadémia, melyet az olasz város polgármestere alapított, mint ahogyan azt megszokhattuk a puha pöcsű német vagy svéd “modellre” tekintve. A Voice of Europe beszámolóját hoztuk el nektek ismét.

Az akadémián két sorban felsorakozva, katonaságra emlékeztető pihenő állásban, kezüket az kihúzott hátuk mögött tartva áll 30 migráns. Az épület folyosóján egyszerre mondják: “Mi vagyunk az első kurzus diákjai a Accademia dell’Integrazione Grazie Bergamo-nak (Integrációs Akadémia Köszönet Bergamónak)”

Ezután kettesével szépen felsorakoznak és átmennek egy nagyobb helyiségbe, ahol két fehér kötényt viselő diák kezdi felszolgálni az ebédet a társaiknak.

A “diákok” menedékkérők, akik egy kiképzőtáborra emlékeztető egy éves programban vesznek részt, melynek az a kimondott célja, hogy integrálja a bevándorlókat. A résztvevők olasz nyelvórákra járnak, a környékbeli gyárakban kapnak gyakornoki munkát és egy szigorú napirendet követnek.

Emellett kötelező ingyenes közmunkát végezniük.

Az akadémia tanulói naponta csak néhány órán keresztül használhatják okos telefonjaikat. A napok legnagyobb részén a szobák a tökéletesen megvetett ágyakkal üresen állnak. Az olaszon kívül más nyelven tilos megszólalni.

Mindig egyenruhát kell viselniük, három különböző van nekik attól függően, milyen tevékenységben vesznek épp részt:

  • az iskolában kék melegítőben vannak, melynek hátulján nagybetűkkel a “Grazie Bergamo” felirat olvasható;
  • a a szemétszedéshez narancssárga ruházatot viselnek, melyen ugyanez a felirat látható;
  • szabadidejükben pedig kék pólót és szürke pulóvert viselnek, melyen megtalálható egy kisméretű iskolai logó, ebben az öltözetben ingyen utazhatnak tömegközlekedéssel.

Giorgio Gori, Bergamo polgármestere egy nyilatkozatban elmondta, hogy ez az iskola nem való mindenkinek, így például a lazsálóknak nincs itt helyük.

A résztvevőknek “tiszteletben kell tartaniuk az együttélés szigorú szabályait, továbbá kötelező képezniük magukat, hogy el tudjanak helyezkedni.”

A programba való bekerülés feltétele, hogy a résztvevők egy három körös interjún vegyenek részt, amelyek során felmérik az olasz nyelvtudásukat, iskolázottsági szintjüket és a szabályok tiszteletben tartására vonatkozó hajlandóságukat.

Christophe Sanchez, a polgármester vezérkari főnöke komoly kritikát fogalmazott meg Olaszország menedékkérőkkel kapcsolatban alkalmazott stratégiáját illetően, ami szerinte nem működik, mert ezeknek az embereknek csak jogaik vannak, de kötelességeik nincsenek.

“A menedékkérők akár egész nap az ágyban henyélhetnek és nincs semmilyen jogi eszköz a kezünkben, hogy rákényszerítsük őket, hogy csináljanak valamit.”

Az akadémia célja tehát az is, hogy a résztvevőknek lehetőségük legyen demonstrálni azt, hogy szorgalmas, keményen dolgozó emberek, akik valóban szeretik Olaszországot és nem bajkeverő alakok. Egyszerűen tehát, bizonyíthatják, hogy megérdemlik, hogy maradhassanak.

Mondanunk sem kell, hogy vannak, akiknek nem tetszik a program. Stefano Quadri,  egy bergamói antirasszista aktivista szerint a migránsoknak nem kell bebizonyítani, hogy megérdemlik a befogadást, hiszen a menedékjog egy emberi jog, az ingyen munka pedig “tönkreteszi a helyi gazdaságot.” (Haha, mi? A szemétszedés?)

Egy másik sivalkodó jogvédő amiatt aggódik, hogy a migránsok el vannak szigetelve a helybéli embertől, pedig hát az integrációnak éppen arról kellene szólnia, hogy “egy személy beilleszkedik a társadalomba.”

A szervezők azonban nem hatódtak meg a (szerintünk nem túl komolyan vehető) kritikától és bizton állítják, hogy a program hatékony:

“Eddig 380 óra közmunkát végeztünk és a diákjaink értenek olaszul” – mondta Sanchez.

Az ingyen végzett munka kapcsán Gori elmondta, hogy ez nem teljesen ingyen van azért: “Az étkezések, szállás és tanórák költségeit összegezve, fejenként 1000 eurót fektetünk ezekbe az emberekbe havonta, úgyhogy ily módon, igenis kapnak fizetséget.”

Boglárka – Vadhajtások.hu