Vadhajtások

Ünneppé tennék Trianon évfordulóját a Románok

„Az ünneplés azért is kiemelkedően fontos, mert az elmúlt időszakban kísérletek történtek a békeszerződés jelentőségének torzítására.”

Két PSD-s szenátor tett javaslatot arra, hogy nyilvánítsák ünneppé a trianoni békediktátum évfordulóját Romániában – írja a Foter.ro. A javaslatot sürgősségi eljárással fogadtatnák el a parlamentben. A revizionizmussal és a trianoni békediktátum megítélésének szándékos torzításával indokolja a Szociáldemokrata Párt két szenátora, Titus Corlățean és Șerban Nicoale azt, hogy ünnepnappá nyilvánítanák június 4-ét.

A szenátus honlapján elérhető a tervezet szövege és indoklása is.

A törvény értelmében az országos hatóságok, illetve a helyi és megyei önkormányzatok hogy kulturális, oktató jellegű vagy tudományos eseményekkel kell hozzájáruljanak a trianoni békeszerződés jelentőségének tudatosításához. A közszolgálati rádiók és televíziók tematikus műsorokkal készülnének erre a napra.

Provokatív indoklás

Az indoklás hemzseg a provokatív kijelentésektől. Miután ismertetik a diktátum aláírásának körülményeit és a történelmi tényeket, azt ecsetelik, miért fontos ez a román nemzet számára.

A trianoni szerződés az indoklás szerint nemcsak jogi értelemben adta vissza Erdélyt az anyaországnak, Romániának, hanem megerősítette azokat a politikai és társadalmi jogokat, melyek megillették az Erdélyben többséget alkotó románságot. Hangsúlyozzák, a békeszerződés a jelenlegi európai geopolitikai valóság fontos eleme. Az ünneplés azért is kiemelkedően fontos, mert az elmúlt időszakban kísérletek történtek a békeszerződés jelentőségének torzítására.

Az ötlet előzménye, hogy a román külügyi tárca múlt héten kifogásolta, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

(Foter.ro)