Vadhajtások

Kocsis Máté: az ellenzékiek eddig mellényzsebből fizettek

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem tervezik a kormánypártok, hogy enyhítenek a drákói szigoron, a tervezett büntetési tételeken.

Kocsis Máté az atv.hu-nak azt nyilatkozta:

“természetesen a vitában felmerülhetnek új szempontok, de nem valószínű, hogy érdemben változtatunk”. Eddig ugyanis a rendbontó ellenzékiek “mellényzsebből fizettek”.

“Átgondolt javaslatot terjesztettünk az Országgyűlés elé, az abban foglaltakat a kormánypártok helyesnek tartják. Természetesen a vitában felmerülhetnek új szempontok, de nem valószínű, hogy érdemben változtatunk”

– ezt válaszolta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az atv.hu kérdésére, hogy enyhülhetnek-e még az óriási ellenzéki felháborodást kiváltó javaslatok az üléstermi fegyelmi rend szigorításáról a parlamenti zárószavazás előtt.

Kocsis Máté azt is hozzátette: a trágár beszédnek és a rendbontásnak ugyanis nincs helye az Országgyűlésben.

“Az ellenzéki képviselők az eddigi százezres büntetéseket láthatóan a mellényzsebükből kifizették. Valódi, visszatartó erővel bíró szankciókra van szükség, ezért az eddigi büntetési tételeket jelentősen megemeljük”.

Arra, hogy fenntartják-e, hogy a kitiltottak helyett képviselőtársuk szavazhat majd, ha ezt “átruházzák”, a Fidesz frakcióvezetője igennel válaszolt.

Holnap kezdik tárgyalni a szigorításokat

A parlament szerdán kezdi tárgyalni a fideszes és KDNP képviselők – Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz), dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP) – által jegyzett módosítási javaslatokat, melyeket a drákói szigor jellemez, hogy a jövőben “az Országgyűlés ne legyen cirkusz vagy állatkert”.

A kormánypárti képviselők javaslata szerint, ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, ahogy tették tavaly decemberben Latorcai Jánossal, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is elbukhatják. Vagy

“ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját”, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg, “fizetni fog, mint a katonatiszt”

– fogalmazott Kocsis Máté még múlt héten, amikor ismertette a tervezett szigorításokat.

A házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz. Aki adott esetben ellenáll, nem akarja elhagyni az üléstermet, 6 -12 hónapos kitiltásra, pénzbírságra is számíthat. A legszigorúbb szankciók a fizikai erőszak esetén lennenek érvényesek, ha valaki valakin “sebet ejt”.

Forrás: ATV nyomán