2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Salvini visszaadná Róma méltóságát

Folytatja a kampányolást Olaszországban Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke. A volt belügyminisztert ismét több irányból támadják: feljelentették, és újabb tüntetést is szerveztek ellene.
Győzni fogunk Rómában, Lazio tartományban és kormányra kerülünk
– tett ígéretet Matteo Salvini Liga-elnök pártja csütörtök esti római nagygyűlésen, amelynek szlogenje: „Segíts, hogy Róma újra főváros legyen.” A helyszín szimbolikus volt, az Italia nevű színház jelképezi ugyanis a párt hosszú távú terveit, Olaszország mielőbbi vezetését. Biztonságosabb, tisztább, méltóbb várost érdemelnek a rómaiak. A volt belügyminiszter az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt színeit viselő Virginia Raggit és a Demokrata Párt (PD) titkárát Nicola Zingarettit vonta felelősségre a főváros élhetetlen körülményeiért. Az eseményen a római polgárokra nehezedő terhekről, a közintézmények hosszadalmas bürokráciájáról, a közbiztonság csökkenéséről, a tömegközlekedés elégtelenségéről, a hulladékmegsemmisítés teljes hiányáról, a közutak veszélyes állapotáról esett szó. Salvini a város közutairól beszélve humorosan megjegyezte, hogy ha a klímaaktivista Greta Thunberg Rómába jönne, akkor az a veszély fenyegetné, hogy elmerül az aszfalton keletkezett hasadékok óriás tócsáiban.
A közbiztonság szigorítása mellett az iszlám központok rendszeres ellenőrzését és a működési engedély nélküli romatelepeket is felszámolnák.
Az esten részt vettek az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia képviselői is. A jobbközép pártok közül jelenleg az FdI bír a legnagyobb számú képviselettel a fővárosi intézményekben. A Liga vezére kampánynyitó beszédében nem árulta el, hogy kit indít a párt színeiben a főváros polgármesteri címére, csak annyit, hogy „felkészült és becsületes” politikus lesz. Az elmúlt hónapok ügyészi támadásaival kapcsolatban Salvini elmondta, győzelemként ünnepelte a római bíróság döntését, de ezzel csöppet sincs lezárva az ügy. A felmentés napján édesanyja két újabb vádemelésről szóló értesítést vett át, a harc tehát tovább folytatódik, de ő „készen áll, szembenézni az ellene emelt vádakkal”. Luca Casarini, a Mediterranea olasz civil szervezet vezetője rágalmazással vádolja Salvinit, amiért sértő szavakkal illette őt a közösségi oldalán. Salvini erre így reagált:
„Az ügyészségeknek nincs fontosabb dolguk, amivel foglalkozhatnának? Amint újra kormányon leszek, folytatni fogom, amit eddig tettem.”
Szombaton Firenzében egyébként több tízezer, magát „heringnek” nevező baloldali aktivista tüntetett Salvini ellen. Luciana Lamborgese belügyminiszter egyébként új javaslatot tervez benyújtani, miszerint 20 millió euróval támogatná a civil szervezetek működését olyan afrikai országokban, amelyeket a leginkább fenyegeti az elvándorlás veszélye.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató