Vadhajtások

“Orbán egy hullámhosszon van Goebbelsszel” – olasz lapban mocskolja hazánkat Haraszti Miklós

Orbán Viktor jóváhagyása nélkül már egy sort sem lehet írni Magyarországon
írja az olasz La Repubblica hazai balliberális forrásaira hivatkozva.
A volt SZDSZ-es Haraszti Miklós a riportban Orbán Viktort egyenesen Joseph Goebbels náci propagandaminiszterhez hasonlítja.

La Repubblica féloldalas, fényképes cikket közölt Orbán Viktorról, aki az írás szerint központi kontroll alatt tartja az országról szóló külföldi jelentések megjelenését.

Az anyagban arról írnak, hogy Magyarországon csend van a vallási pedofilokról, a demokráciáról, a médiaszabadságról, az oroszországi tüntetésekről.

A lap szerint a berlini fal leomlása után harminc évvel Orbán elsőként vezette be ismét a cenzúrát egy EU és NATO tagállamban, a Népszava pedig az egyik utolsó kritikus médium az országban.

Orbán „egy hullámhosszon van” Joseph Goebbels náci propagandaminiszterrel

 – mondta a lapnak a volt SZDSZ-es Haraszti Miklós, aki korábban technikai koalíciót sürgetett a baloldal és az antiszemita kijelentéseikről híres politikusokat is a soraiban tudó Jobbik között az Orbán-féle centrális erőteret legyőzése érdekében.

„Mindent új belső szabályok döntenek el, melyeket a „nagytestvér” MTVA hoz”

– ezt már Horváth Gábor, a Népszava külügyekkel foglalkozó újságírója mondta az olasz lapnak.

A riport szerint Magyarországon minden hír az MTI-től származik, ami a hírek monopóliumát jelenti. Az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Rágalmazásellenes Liga, a migránsokért felelős ENSZ hatóság, a helyi választásokon elért ellenzéki sikerek nemzetközi visszhangja mind cenzúra alá kerülnek, Orbán Viktor jóváhagyása nélkül pedig már egy sort sem lehet publikálni Magyarországon.

Haraszti Miklós

Haraszti Miklós Író-politikus, az SZDSZ alapító tagja, 1989-től 1991-ig, valamint 2000 és 2001 között – Demszky Gábor elnöksége idején – a párt Ügyvivői Testületének tagja, 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő, az SZDSZ-frakció sajtóügyi szóvivője volt.

Haraszti már a 2018-as országgyűlési választások előtt arról beszélt, hogy a balliberális ellenzéki pártoknak együtt kell működnie a Jobbikkal a Fidesz-kormány leváltása érdekében. Az idei önkormányzati választások előtt a Népszavának adott interjúban pedig azt mondta:

„a Jobbiknak az együttműködés érdekében meg kell válnia a toxikus figuráktól. Ezt egyébként többnyire derekasan meg is teszi. Hogy miért elfogadhatók az együttműködésben? Mert a Jobbikban megértették: érdekük a demokrácia helyreállítása.”

Kérdés, a volt SZDSZ-es Haraszti számára elfogadható-e például Szávay István, aki 2018-ban a párt kongresszusán azzal dicsekedett, hogy egy zsidó nőt (ahogy ő fogalmazott: „kampós orrú rohadékot”) leütött, vagy az a Kulcsár Gergely, aki korábban többször is holokauszttagadó kijelentéseket tett, leköpte az áldozatok emlékművét és horogkereszttel kívánt boldog új évet a jobbikosoknak. Kulcsárt ugyanis a Jobbik indította az önkormányzati választáson, és Szávay ugyan már nem országgyűlési képviselő, de még mindig a párt tagja.

De Harasztit eszerint az sem zavarja, hogy a Jobbik jelenlegi elnöke a közismerten szkinhed múlttal rendelkező Sneider „Roy” Tamás, akinek tavaly jelent meg az esküvőjéről egy videó, amelyen felesége egyértelműen náci karlendítéshez hasonló mozdulatokat tesz, fiai ellen pedig jelenleg is eljárás zajlik egy cigány család megfélemlítése miatt. De ott van például Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, EP-képviselője, aki  2012-ben még listázta volna a zsidó származású képviselőket. Bár ez utóbbi úgy tűnik már régóta elfogadható a baloldalon, hiszen Karácsony Gergely tavaly a Hír Tv-ben azt mondta, nem nácizmus az ilyesmi.

Forrás: Mandiner nyomán