Vadhajtások

A németek többsége kidobná a karácsonyi fényeket a klímahiszti miatt

Egy közvélemény-kutatás azt állítja, hogy Németországban az emberek többsége az éghajlatváltozás leküzdése érdekében nagy mértékben lecsökkenti a karácsonyi fények használatát vagy kidobja az ünnepi fényfüzéreket és egyéb világítótesteket.

A felmérésben részt vevő németek többsége úgy nyilatkozott, hogy

a környezetvédelmi aggályaik miatt fontolóra veszik a karácsonyi fények teljes leszerelését.

Körülbelül 57 százalékuk mondta, hogy csökkentené a karácsonyi fények használatát, vagy akár a jövőben teljesen el is hagyná az ünnepnek ezt a részét. A YouGov által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 11 százalékának nem lesz semmilyen karácsonyi fénye idén, további 10 százalékuk pedig kijelentette, hogy a jövőben fogják elhagyni ezt a szép hagyományt. A németek véleménye megoszlik azon, hogy kevésbé kell-e megvilágítani az utcákat és a középületeket vagy sem. A válaszadók 44-44 százaléka van az igenek és a nemek mellett is, 12 százalékuk pedig nem tudja eldönteni a kérdést.

A karácsonyi fények hagyománya a 16. században kezdődött Németországban, amikor Luther Márton gyertyákat helyezett a család karácsonyfájára, hogy a téli csillagokat szimbolizálja az éjszakai német erdők felett.

A karácsonyi szellem azonban az utóbbi években tovább hanyatlik Németországban.

A 2018-ban végzett felmérés szerint 17 millió német – minden negyedik állampolgár – nem ünnepli meg a karácsonyt.

A közvélemény-kutatás szerint azoknak, akik nem ünneplik Jézus születését, nagyjából 20 százalékuk bevándorló vagy bevándorló hátterű.

A klímaváltozással kapcsolatos gerjesztett hisztéria az Egyesült Királyságban is befolyásolta a karácsonyi készülődést. Egy általános iskolai tanár a hónap elején okozott botrányt, mert betiltotta a karácsonyi képeslapokat az osztályában. Azt állította, hogy a kártyák cseréje – amely az iskolában 170 éves hagyomány – mérgező a környezetre, és hozzájárul az egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátáshoz.