Vadhajtások

Végre bekeményít az ügyészség: nem elég a közmunka és a pénzbüntetés Gulyás Mártonéknak

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség január elején emelt vádat vádat emelt 11, 31–59 év közötti férfi, valamint három társuk ellen műemlék megrongálása miatt. A vádlottak az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ezért 2018. január 17-én narancssárga festékkel leöntötték az ÁSZ Apáczai Csere János utcai székházát. Gulyás Márton és társai az ellen tiltakoztak, hogy a felügyeleti szerv a választási kampány előtt szabott ki bírságot több ellenzéki pártra.

A Fővárosi Főügyészség pénteki közleménye szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság a tárgyalást mellőzve egy férfival szemben (feltehetően Gulyás Mártonról van szó) 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat pedig 3 évre próbára bocsátotta.

Az ügyészség szerint azonban a bíróság 10 vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért a tárgyalás megtartását kérik. Mint írják, a vádlottak terhére – a 240 ezer forintos pénzbüntetést kapott ember kivételével – a vádirat szerinti büntetést kérik. Korábban az ügyészség azt kezdeményezte, hogy egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki a bíróság, társait pedig pénzbüntetéssel sújtsa.

Először garázdaság miatt egy ember ellen tettek feljelentést, de a rendőrség elutasította a feljelentést azzal, hogy a cselekmény csak szabálysértés. Majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési ügyet az ügyészséghez tette át, mivel az ÁSZ épülete műemléki védettség alatt áll, ezért úgy vélték, rongálás történhetett.

Az ügyészség közleménye szerint

a festék eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt, a kár meghaladta a 3,2 millió forintot.

Az Állami Számvevőszék közleményben jelentette be, hogy az ügyészségi vádemelésen kívül polgári peres eljárást is kezdeményeztek az ügyben, mivel a támadók a nemzeti vagyont rongáltak meg.

Forrás: Index nyomán