Vadhajtások

Szabó Ervin a kukába került, immár a táblák is jelzik az utcanévváltozást Pápán

Kihelyezték az új utcanévtáblákat azokon a pápai közterületeken, ahol ez szükségessé vált a Szabó Ervin utca nevének Tisza Kálmán utcára történt átkeresztelése nyomán.

Áldozó Tamás polgármester a helyi sajtó képviselőinek elmondta, az utcanév-változtatásról döntő decemberi képviselő-testületi határozat vitákat generált a közéletben, azonban Szabó Ervin egy vállalhatatlan múlttal rendelkező történelmi személyiség volt, aki ráadásul semmilyen módon nem kötődött Pápához. Ezzel szemben Tisza Kálmán a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnokaként meghatározó szerepet vállalt abban, hogy a városban maradhatott a Pápai Református Kollégium, majd új épülete épülhetett, aminek köszönhetően ma is itt működik a nagy múltú tanintézet.

Áldozó Tamás visszatekintve kifejtette, a rendszerváltozást követően, az 1990-es években zajlott a nagy utcanév-változtatási hullám, számos közterület akkor kapta vissza a régi elnevezését, de még az elmúlt esztendőkben is volt példa hasonlóra. Pápa polgármestere megjegyezte, jelenleg nincs több olyan közterület a városban, ahol névváltozásra lenne szükség azért, mert a névadó köthető lenne valamelyik totalitárius rendszerhez.

 

Az utóbbi években Szakács Árpád újságíró és történészek rámutattak: Szabó Ervin kiemelkedő könyvtárfejlesztő munkásságát jelentősen beárnyékolja, hogy kulcsszerepet vállalt a szélsőbaloldali tanok, eszmék magyarországi terjesztésében, miközben az anarchizmus egyik irányzatának, az anarchoszindikalizmusnak a képviselőjeként az erőszakos, terrortól sem mentes proletárforradalom híve volt.

A kommunsita ügynök, az egykori könyvtárigazgató, társadalomtudós részt vett egy olyan csoport munkájában is, amelyik merényletet tervezett Tisza István miniszterelnök ellen, Szabó Ervin támogatta a meggyilkolását.

Forrás: Veol.hu