Lionék megkapják a pénzt

Bohár Dániel írása:

„Agyilag zokni, a nevét sem tudja leírni.”

100 millió forintjuk lesz a gyöngyöspatai romáknak önmaguk fejlesztésére.

A hónapok óta koronavírus uralta közbeszédbe bombaként robbant a döntés, miszerint a Kúria elutasította a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ felülvizsgálati kérelmét, amely azt célozta meg, hogy pénz helyett természetben kártalanítsák a diákokat. Az önkormányzat és a tankerület mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy az iskola szegregált tanulóinak ne anyagi támogatást adjanak, hanem az eddig meg nem szerzett tudást pótolják. Az érvelés teljesen logikus, hiszen a képzettséggel értéket, így pénzt is lehet termelni, miközben az egyszeri pénzügyi forrás gyorsan elfolyhat.

A Kúria nem tartotta alaposnak ezt a felülvizsgálati kérelmet és fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntését, ami azt jelenti, hogy ki kell fizetni 100 millió forint kártérítést 60 gyöngyöspatai cigány diáknak, akiket az ítélet szerint jogellenesen elkülönítettek a Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A szegregáció 2004-ben kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, majd 2017-ben az Orbán-kormány vetett véget az elkülönített oktatásnak. Idén januárban lehetett az első híreket hallani arról, hogy nagyobb összegű kártérítés érkezhet a településre.

A helyi romák közül ezt sokan annyira biztosra vették, hogy már előre hitelt vettek fel uzsorakamatra, mondván, hamarosan úgyis vissza tudják fizetni. A Kúriának köszönhetően bejött a számításuk. Mondjuk azt nem tudni, hogy állnak a kamat szempontjából ezen hitelek, de el tudjuk képzelni.

Januárban én is jártam a stábommal Gyöngyöspatán. Kérdezősködtünk, informálódtunk, forgattunk. Ekkor találkoztunk Emmával és unokáival, Ricsivel, illetve Lionnal. A két gyerek összesen 4 millió 600 ezer forint kártérítést kap. Ugyanakkor a nagymama őszintén bevallotta, hogy a pénzt nem a gyerekek képzésére költik, hanem házfelújításra. A beszélgetésből kiderül az is, hogy Lion „agyilag zokni, a nevét sem tudja leírni”. Miközben ezeket az információkat megtudtuk, Lion éppen nyakon rúgta kisebb testvérét, Ricsit.

Hogy mennyire jó helyre kerül a pénz, ez a videó is bizonyítja:

Check Also

Sajtóklub: Vona elvette a Jobbiknak a lelkét, Jakab az eszét, Gyurcsány pedig a testét

Ezen a héten Bayer Zsolt vendégeivel, Gajdics Ottóval, Néző Lászlóval és Bencsik Andrással a teljes …