Bethlen-szobrot állítanak Marosvásárhelyen

Az erdélyi városban az elmúlt harminc évben ez lenne az első magyar vonatkozású szobor, amelyet teljes egészében önkormányzati pénzből finanszíroznak.

Elkezdődtek a munkálatok Marosvásárhely főterén, a tervezett Bethlen Gábor-szobor felállításának a helyszínén – írja a Maszol.

Az oldal közli Vass Levente parlamenti képviselő, a városi RMDSZ-szervezet korábbi elnökének videóját, amelyben a politikus kiemeli: az elmúlt 3 évben csapatával rengeteget dolgozott azért, hogy „a szobor művészeti koncepicójának kialakulása után elkezdődhessenek az öntési munkálatok és remélhetőleg július 31-én Bethlen Gábor 3 méter 20 centiméteres szobra Marosvásárhely főterén állhasson”. A politikus név szerint említette Kali Istvánt, az RMDSZ helyi szervezetének az ideiglenes ügyvezető elnökét és Magyary Elődöt, a szövetség önkormányzati frakciójának egykori vezetőjét, akiknek elmondása szerint elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy a szobor köztérre kerülhet. Vass a videóban arról is beszélt:

bízik abban, hogy a Bethlen Gábor-szobor hamarabb fog állni, mint a erdélyi román memorandisták emlékére készült szoborcsoport.

„Ez egyébként sokáig függőben volt, ugyanis a kulturális minisztérium esztétikai kifogást emelt bizonyos elemeivel szemben. A szoborcsoport egyébként alku tárgyát képezt, Dorin Florea polgármester csak akkor engedélyezte az erdélyi fejedelem szobrának a főtéri felállítását, ha a román közösség is kap egy szobrot a város főterén, ahol jelenleg öt műalkotás van. De sem Bernády György, a város egykori polgármesterének szobra, sem Borsos Tamás, a város főbírája, a vár építésének kezdeményezőjének büsztje nem kaphatott helyet itt, ahogy az Aranka György szobrát, a Vályi Gyula matematikusnak emléket állító alkotást vagy a Bolyai János munkássága előtt tisztelgő Pseudosphaera-szobor is a főtéren kívül kapott helyet. A kulturális minisztérium tavaly októberben hagyta jóvá, hogy az erdélyi fejedelem egész alakos szobrát felállítsák Marosvásárhelyen, ahol az elmúlt harminc évben ez lenne az első magyar vonatkozású szobor, amelyet teljes egészében önkormányzati pénzből finanszíroznak” – ismerteti az előzményeket az erdélyi magyar portál.

 

 

Check Also

76 évvel ezelőtt született Varga Zoltán, a Fradi legendás nyolcasa

A VargaZoli, aki 234-szer lépett pályára a Fradiban és 85 gólt szerzett. Négyszer nyert magyar …