2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Magyar csapat száll harcba a bukarestiekkel szemben a román Kupáért

A vírus okozta bizonytalan helyzetben pillanatnyilag egyetlen dolog tűnik biztosnak a romániai labdarúgásban: ma este magyar idő szerint 19 órától kupadöntőt játszik Ploiești-en a Sepsi OSK és a FCSB. Az is valószínűsíthető, hogy a háromszékiek mindent megtesznek majd, hogy megnyerjék történetük első országos trófeáját.Kedden reggel hat órakor már hosszú sor kígyózott a Sepsiszentgyörgy főterén lévő rendezvényiroda előtt. Ott árusították ugyanis a városi stadionba szóló belépőket, ahol két óriáskivetítőn nézheti a meccset az az ötszáz szerencsés, aki hozzájut a szimbolikus, egylejes áron kínált jegyhez. A koronavírus miatti biztonsági előírások nem engedélyezik több ember beléptetését, pedig igény ezúttal tényleg lenne rá. Olyannyira, hogy ha a mérkőzést nem játszanák zárt kapuk mögött, közel tízezer szurkoló lenne jelen a város futballtörténete csúcsának számító eseményen. Így viszont csak a központi meccsnéző rendezvény, valamint a különböző vendéglőteraszok kínálják a páratlan közösségi élményt. A kupadöntő iránti országos érdeklődést amúgy jelentősen erodálja a vírushelyzet, amely a Liga 1 küzdelmeinek befejezését is egyre inkább veszélyezteti. A Dinamo București csapatánál kirobbant, a forgalomból eddig 12 személyt kivonó járvány ugyanis máshol is felütötte a fejét: a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR keretében a múlt szombatra tervezett, FCSB elleni bajnoki mérkőzés előtt találtak pozitív esetet, e sorok írásakor már tizenkettő ez a szám. Természetesen felerősödtek a hangok, amelyek a bajnokság befagyasztását követelik, a szövetség azonban egyelőre a menetrend szerinti befejezés mellett kardoskodik.

A FCSB–CFR mérkőzés elmaradása a kupadöntő szempontjából sem mellékes, a bukarestiek ily módon váratlanul plusz pihenőnapokhoz jutottak. Ehhez képest idén a Sepsi OSK játszotta a legtöbb tétmérkőzést, a bajnokság június 13-i újraindulása óta – a két kupaelődöntőt is beszámítva – heti két meccset kellett abszolválnia Leontin Grozavu csapatának. A székelyföldi gárda azonban egészséges önbizalommal készül a nagy mérkőzésre, amelynek egyik fontos tétje az Európa-liga selejtezőiben való indulás megszerzésé­nek joga. És ez újabb premier lenne a Sepsi OSK történetében.

A vírusjárvány egyelőre megkímélni látszik a piros-fehéreket, a dolog azonban talán nemcsak a szerencsén múlik, hanem a játékosok fegyelmezettségén is. A kupagyőzelem viszont sok más tényezőn is. A Sepsinek elsősorban a védelemben egy ideje menetrendszerűen előforduló egyéni hibákat kell kiküszöbölnie a siker érdekében.

A játékkörülményekkel aligha lesz gond, az előző évi kupadöntőnek is otthont adó Ilie Oană Stadion az UEFA előírásainak minden szempontból megfelelő, 15 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény, ahol a román válogatott több mérkőzését is lebonyolították. Bizonyos mértékig a Sepsi OSK számára hazai pályának is minősül, hiszen saját stadionja hitelesítéséig a Sepsiszentgyörgytől száz kilométerre lévő arénában játszotta hazai mérkőzései egy részét az akkori újonc első ligás csapat.

A Steaua-utódnak számító ellenfél játékerején túl még egy apróság aggasztja a székelyföldieket: a mérkőzést az a Sebastian Colțescu vezeti, akivel kapcsolatban van már néhány kellemetlen emléke az OSK-nak.

A motivációval aligha lesz gond. A csapatban egyetlen kupagyőztes szerepel, a francia–algériai középhátvéd, Rachid Bouhenna 2016-ban az MC Algerrel nyerte el a trófeát, a többiek azonban pályafutásuk legnagyobb sikere előtt állnak. Ami pénzzel is jár, Diószegi László, a klub elnöke ugyanis bejelentette: kész szétosztani a játékosok között a kupagyőzelemért járó teljes összeget, azaz bruttó 150 ezer eurót.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató