A vén pedofil Bidennek elcsalhatták a választásokat, Trumpnak csodára lenne szüksége a győzelemhez

Joe Biden átvette a vezetést Michigan államban, 96 százalékos feldolgozottságnál 32 ezer szavazat az előnye. Jelenleg Trump vesztésre áll.

Nagyon szoros az elnökválasztási versenyen az eredmény a Bloomberg és a Fox News folyamatosan frissülő, interaktív választási térképe szerint öt fontos billegő államban is: Georgiában, Wisconsinban, Michiganban, Pennsylvaniában és Észak-Karolinában. Szoros a verseny Nevadában is.

Az elnökválasztások megnyeréséhez az 538-ból 270 elektori szavazatra van szükség, aki nyer egy államban, az kapja az adott állam összes elektori szavazatát.

 

Az össz-szavazatban (popular vote) az éjjel folyamán kábé másfél millióval Trump vezetett, amíg a nagyon demokrata nyugati parti államokat el nem kezdték számolni. Most 2,1 millióval Biden vezet (69,04 millió versus 66,8 millió). De nem ez számít igazán.

Trump magyar idő szerint reggel 8 után bejelentette a Fox News élő adásában, hogy győzött a választásokon. Donald Trump szerint az összes olyan nagy billegő államban behozhatatlan előnyre tett szert, ahol kérdések voltak. Állítása szerint megnyerte Michigan államot. Bejelentette győzelmét Floridában, Texasban, Ohióban, Észak-Karolinában, Georgiában, Pennsylvaniában, és valószínűsítette győzelmét Arizonában is, bár kijelentette „nagyon jó lenne megnyerni, de nincs is rá szükség már”. Időközben Joe Biden is bizakodónyilatkozatott tett. A demokrata elnökjelölt azt nyilatkozta, hogy képesek lesznek megfordítani Pennsylvaniát, és Georgia államban is győzni tudnak. Biden emellett arról is beszélt, hogy Wisconsin, Michigan és Minnesota államban is képesek lesznek győzni.

Jelenleg biztosnak látszik Biden számára 238, Trump számára pedig 213 elektori szavazat.

——————————————————————————————————–

Úgy tűnik, hogy a korábban republikánus Arizona elveszett Trump számára, amivel bukott 11 elektori szavazatot. A szavazatok több, mint 80 százalékos feldolgozottságánál fej-fej mellett halad a két jelölt a korábban republikánus bástyának számító, hat elektort adó Nevadában is, itt 0,6 százalékkal, 8000 szavazattal Biden vezet.

Georgia is szoros, itt volt már Biden-vezetés az este elején, majd Trump-fordítás és elhúzás, a demokrata főváros, Atlanta és elővárosai szavazatainak megszámlálása marad későre, a 16 elektori voks sorsa most, majdnem 100 százalékos feldolgozottságnál 2,2 százalékon múlhat, és épp Trumpnak áll a többség.

Észak-Karolinában, mióta éjjel Trump behozta hátrányát, folyamatosan vezet, most épp másfél százalékon belül, ez még szoros lehet a levélszavazatok miatt, így még nem ítélték oda Trumpnak a lapok az itteni 15 elektort.

Ha Nevada és Arizona, valamint Wisconsin, ahol Biden most 0,7 százalékkal vezet, demokrata marad, Trumpnak hoznia kell Georgiát, Észak-Karolinát, Pennsylvaniát és Michigant, hogy meglegyen a győzelem.

Az éjszaka nagy részében ezekben az államokban vezetett Trump. Mostanra azonban nagyon szoros lett az eredmény, és a Trump hívei amiatt izgulhatnak, hogy a városias, sűrűn lakott megyékből most jönnek be az eredmények, akárcsak a levélszavazás demokratákhoz húzó eredményei.

A vírusjárvány miatt Amerikában lehetett korán elmenni szavazni, illetve levélben is szavazni, és a levélszavazatokat a legtöbb államban november 2-ig, akár 3-ig is fel lehetett adni, emiatt azok jó része még meg sem érkezett. A demokrata szavazók éltek nagyobb számban a levélszavazás lehetőségével, a republikánusok pedig inkább személyesen szavaztak.

A 16 elektort adó Michiganben egy ideig csökkent Trump amúgy sem combos előnye, 324 ezres különbség volt 71 százaléknál, 88 százaléknál már csak 55 ezer, 90 százaléknál pedig csupán 14 ezer (bár volt már 12 ezer is), ám 91 százaléknál újra 24 ezerrel vezet. Biden azonban fordítani tudott, és azóta 32 ezer szavazattal vezet, jelenleg 96 százalékos a feldolgozottságnál.

A 20 elektort adó Pennsylvaniában Trump vezet több mint 600 ezer szavazattal, de még nem számoltak meg 2,5 millió szavazatot, amelyek valószínűleg városias, demokratákhoz húzó környékekről érkeztek. A szoros Nevadában is emiatt kétséges, hogy Trump le tudja-e dolgozni 8000 szavazatos, 0,6 százalékos hátrányát.

Az egész helyzet teljesen szokatlan az amerikai választási matek szempontjából: ha végül Biden behúzná ezeket az államokat, akkor olyasmi történhetne, ami még sosem: elveszti a választást egy olyan, hivatalban lévő elnök (a hivatalban lévő elnökök könnyen szoktak nyerni), aki megnyerte Texast, Floridát és Ohiót. Ha végül Trump nyer, akkor az a választási matek szempontjából papírforma.

 

Pennsylvaniában ahhoz képest, hogy lehet, hogy itt dől el az elnökválasztás, mint billegő államban, valószínűleg akár hetekig is várhatunk majd a végső és biztos eredményekre. A választók fele levélben szavaz, van, ahol megpróbálják megszámolni az összes levélszavazatot kedden, máshol meg sem próbálják, bele sem fognak. A személyesen szavazók szavazataival valószínűleg szerda reggelre végeznek. A levélszavazatok akár november 6-ig is beérkezhetnek. A szavazatok túlnyomó többségét a hatóságok szerint péntekig megszámlálják, de a határidő november 23. A választások éjszakája talán kedvezőbb lesz a republikánusoknak, mint a végső eredmény.

Észak-Karolina: a szavazatok 80 százalékát nem sokkal urnazárás után már át is pörgetik, így közelítő eredmény nagyon hamar lesz, a levélszavazatokat azonban november 12-ig is számlálhatják. Az első eredmények „túl jók lesznek ahhoz, hogy hihetőek legyenek” a demokraták számára, az aznapi szavazatok azonban republikánus felzárkózást hozhatnak, a későn beérkező és számlált távoli szavazatok pedig megint kicsit a demokratáknak segíthetnek.

Georgia: itt viszonylag gyorsan lesz eredmény, kivéve, ha valamelyik választókörzetben nagyon-nagyon szoros az eredmény, ott egy-két plusznap kellhet még. A demokrata és republikánus hullámok megjósolhatatlanok, mivel megyénként változik a rendszer.

Trumpék azért pedzegetik, hogy a levélszavazatok ügyét a Legfelsőbb Bíróságra viszik, mert szerintük a levélszavazás lehetősége csalásra ad alkalmat.

De nem csak elnököt, hanem a kongresszus alsóházát, a 435 helyes képviselőházat is újraválasztják Amerikában, itt most 188-181 a biztos helyek aránya a demokraták javára, a többiről még nem tudni, a többséghez 218 hely kell, jelenleg 232-es demokrata többség van. A száz tagú szenátus egyharmadát is újraválasztják,  12 demokrata és 23 republikánus helyért megy a verseny, jelen állás szerint ott 47-47 most biztos helyek aránya. Végül kormányzókat is választanak az ötven államból 11-ben, nyolc helyen republikánus, hármon demokrata áll nyerésre, és így a kormányzók aránya 27-23 lehet a republikánusok javára.

Trump már választási csalásról beszél

A jelenlegi elnök a levélszavazatok kapcsán vádolta meg a demokratákat.

Donald Trump a Facebook-oldalán osztotta meg a következő bejegyzést:

„Tegnap este vezettem, gyakran stabilan, és kulcsfontosságú államokban is, amelyeket szinte minden esetben a demokraták irányítanak. Aztán egyesével, varázsütésre kezdtem elveszíteni ezeket az államok, amikor megszámlálták a levélszavazatokat. NAGYON ÉRDEKES, a „közvélemény-kutatók” pedig teljesen tévúton jártak, történelmi tévedés!”

 

Check Also

Hillary Clinton lehet az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete

Fontos pozíciót kaphat a 2016-ban elbukott elnökjelölt. Joe Biden lehetséges jelöltként számol a fontos posztra …