Kezdődik: Putyinék, kilövik a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Az orosz törvényhozás egy olyan új javaslattal foglalkozik, amely komolyan szankcionálná az országban elérhető közösségi oldalakat. A művelet hátterében az orosz vezetés személyes bosszúja sejlik fel.

A Facebook néhány hónapja élesítette a funkciót, melynek értelmében minden olyan sajtótermék Facebook-oldala, amely valamilyen módon kapcsolatba hozható az adott ország kormányával, jelölést kap, hogy a felhasználók tudják, nem biztos, hogy állami befolyástól mentes tájékoztatással állnak szemben.

E műveletek az orosz hatalom által fenntartott lapokat is kényelmetlen helyzetbe hozta, hiszen a billogozás miatt bizonyos tartalmaik jóval kevesebb embert érnek el a legismertebb felületeken – szemben a korábbi tendenciákkal, amikor az algoritmus még nem szűrte ki ezeket.

 

Az érintett szerkesztőségek minden esetben cenzúrát kiáltottak, majd pedig az állam segítségét kérték a probléma rendezéséhez. A ZDNet szerint már tudni is, mi lesz ez: az orosz parlament alsóháza (duma) egy új törvénytervezettel kezdett foglalkozni, amely a blokkolás lehetőségével ruházná fel a hírközlésért felelős orosz a tömegkommunikáció-felügyeleti hatóságot, a Roszkomnadzort.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az állami hatóság saját hatáskörben dönthetne arról, mely közösségimédia-oldalak maradjanak elérhetők az orosz internetezők számára, és melyek nem.

A szankció a szakértők szerint nem egyszerűen az amerikai kézben lévő techcégek megregulázása, hanem az orosz vezetés személyes bosszúja az őket ért kedvezőtlen hatások miatt. Illetve, ahogy a hivatalos ügyiratban fogalmaznak: az orosz hangok háttérbe szorítása miatt.

Ha a javaslatból alkalmazandó törvény válik, az kiterjedhet a YouTube, a Facebook és a Twitter működésére is, még tovább csökkentve az állami vezetés által nem behálózott szerkesztőségek és sajtóorgánumok számát.

Oroszországban korábban azt is vizsgálták, hogyan lehetne elvágni a helyi netezőket a globális hálózattól, hogy csak a kormányzat által működtetett internet-hozzáférést használhassák – és persze azokat az oldalakat, amiket a hatalom előzetesen jóváhagyott. A projektet tavaly decemberben sikerrel tesztelték.

Putyin elnök másik, régóta dédelgetett álma a kormányzat által összeállított alkalmazáscsomag, melyet kötelezően telepíteni kell az országban eladott okostelefonokra.

 

 

 

 

(HVG)

Check Also

Toroczkai: 2021-ben a közösségi médiát kell megostromolni – irány a Hundub, a “magyar Facebook”!

1848-ban nyomdát, 1956-ban rádiót, 2006-ban tévészékházat, 2021-ben pedig a közösségi médiát kell megostromolni. Most még …