Kamu Geri: A szakadék szélén van a fővárosi önkormányzat

Az alkalmatlan srác eheti picsogását a Klubrádió közölte.

 

„A szakadék szélén van a fővárosi önkormányzat, de ha a kormány belelöki, akkor óhatatlanul magával rántja az egész magyar gazdaságot – mondta a Klubrádiónak adott interjújában Karácsony Gergely főpolgármester.

A Párbeszéd politikusa szerint az önkormányzatok ellen vívott háború legújabb eleme az, hogy az iparűzési adó megfelezésének kompenzációját a 25 ezernél kisebb lakosságú települések automatikusan megkapják, míg a nagyobbakkal külön tárgyalnak. Szerinte itt jön be  képbe a »kegyelemkenyér« fogalma. Ezt a logikát Budapest főpolgármestere és számos város vezetője elutasítja. A kompenzáció sem mérettől, sem politikai szimpátiától nem függhet. Karácsony Gergely szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a főváros megőrizze működőképességét.

Szerdán összeül a több szakszervezeti és munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselőiből álló Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, csütörtökön pedig a kormánnyal egyeztetnek Budapest és az önkormányzati szövetségek vezetői, várhatóan az elvett pénzek kompenzációjáról. Nem világos ugyanis az sem, hogy melyik vállalkozás élhet az adófelezés lehetőségével és melyik nem. Karácsony szerint a magyar kormány terve itt is uniós szabályokba ütközik. Pillanatnyilag tehát nem lehet tudni, hogy mekkora adóbevételtől esnek az önkormányzatok. A vállalkozásoknak egyébként külön kell kérniük a kedvezményt, ami tovább bonyolítja a dolgot. A politikus szerint a kormány a vállalkozók pénzén jótékonykodik.

Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy ha egy kormány árt a saját országa önkormányzatainak, az nem méltó a bizalomra. Miután az Orbán-kormány több döntésével kifejezetten az ellenzéki vezetésű településeket sújtja, mintegy 3 millió ember érdekeivel megy szembe. A főpolgármester abban bízik, hogy ezt a választók is észlelik, és nem felejtik el a választásokig. Észreveszik azt is, hogy Orbán Viktor rosszul kezeli a járványt, a pandémiával járó gazdasági válságot. Úgy véli továbbá, hogy a kormány a saját érdekeivel is szembe megy ezzel az intézkedéssel.”

Forrás: Mandiner

Check Also

Karókkal esett egymásnak a kiccsalád, ketten életveszélyesen megsérültek

Két férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, miután összeverekedett tíz ember Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén …