Mindeközben a baloldali ellenzék azt hazudja az embereknek, hogy Magyarországon sosem látott mélyszegénység tombol.
Több munkafolyamat során lehetetlen az élő munkaerő kiváltása a zöldség- és gyümölcstermesztésben, de amely területeken ez lehetséges lenne, még ott is nagyon gyerekcipőben jár a robotizálás.
Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány, illetve a munkaerő minősége a zöldség-gyümölcs ágazatnak, miközben a szektor termelési értéke 300 milliárd forint”
– mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Hozzátette, mintegy 15–25 százalék közötti a munkaerőhiányra visszavezethető mennyiségi vagy minőségi veszteség.
Becslések szerint az ágazatban összesen 140 ezer főállású dolgozik, a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt azonban mintegy 200–250 ezer fő.
A szakember elmondása szerint a mezőgazdasági munkák legalább középfokú szakképesítést igényelnének, de az esetek 80-90 százalékában a foglalkoztatóknak betanított munkásokkal kell beérniük, és még belőlük is hiány van. Fokozza a problémát, hogy
a fiatalok számára már nem vonzó ez az ágazat
– az alkalmazottak zöme 50 év feletti –, még úgy sem, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek.
Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli bért kap egy napra, az ország középső és nyugati részében azonban már
napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, és a 15 ezer forint körüli fizetés sem ritka,
és mindez a szakképzetlen fizikai munkaerőre vonatkozik.
Külföldi vendégmunkások számára a magyar agrárium nem vonzó alternatíva, az ukránok és románok inkább Nyugat-Európában vállalnak munkát.
A betakarításnál, a metszésnél és a termésritkításnál a munkafolyamatok 70-80, de akár 90 százaléka csak élő munkaerővel végezhető.
Forrás: 888.hu