2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Az osztrák OMV 2040-ig nem válna le az orosz gázról

Az OMV vezérigazgatója bejelentette, hogy az osztrák gázpiac harmadát felügyelő vállalat ezen a télen is Oroszországból vásárolja majd a gáz nagy részét és nem tervezi felmondani a 2040-ig tartó hosszú távú szerződését sem. Egyre világosabb a valóság, miszerint Európának nagyon is hiányoznak az oroszországi energiahordozók. Ha máshogy nem megy, akkor többen is igyekeznek kijátszani a szankciókat, így van ez az olaj esetében is.

Brüsszeli tervek ide, vagy oda: az osztrák OMV 2040-ig nem válna le az orosz gázról. – Amíg a Gazprom szállít, mi átvesszük – nyilatkozta Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy az osztrák gázpiac harmadát felügyelő vállalat ezen a télen is Oroszországból vásárolja majd a gáz nagy részét és nem tervezi felmondani a 2040-ig tartó hosszú távú szerződését sem. Minderre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője hívta fel a figyelmet. A szakértő kiemelte azt is, hogy Alfred Stern jelezte: Brüsszel azt a célt tűzte ki, miszerint az Európai Unió „jóval 2030 előtt” teljesen leváljon az orosz beszerzésekről és, hogy Ausztria energiaügyi minisztere felszólította a vállalatokat, hogy tegyenek konkrétabb lépéseket az orosz gázimport csökkentése érdekében. 

Az üzletágvezető szerint az utóbbi azért is érdekes, mert az OMV legnagyobb részvényese az osztrák állam, azaz a miniszter – a kommunikáción túl – képes lenne tényleges nyomást gyakorolni a vállalatra.
 
A Világgazdaság nemrégiben arról írt, hogy az orosz földgáz Európa felé több útvonalon érkezett, mielőtt Moszkva az Ukrajnával szembeni invázió mellett döntött, ám azóta sem a Jamal vezetéken, sem az időközben felrobbantott Északi Áramlaton nem érkezik. Paradox módon az egyik utolsó, még működő útvonal Ukrajnán vezet keresztül, mivel a Gazpromnak ötéves tranzitszerződése van az országot átszelő vezeték használatára, amely 2024 végén lejár. A portál idézte German Galuscsenko ukrán energiaügyi minisztert, aki szerint aligha lesz lehetőség a szerződés meghosszabbítására, így Európa elveszítheti a gázimportjának közel öt százalékát. Az ukrán politikus a Financial Timesnak elmondta, nem igazán lát lehetőséget a szerződés kétoldalú tárgyalásokon való meghosszabbítására, és arról is beszélt, hogy a szállítások leállására készülnek. 

Ez főként Ausztriát és Szlovákiát érintené érzékenyen, hiszen az előbbi az importjának a  felét, az utóbbi pedig a 95 százalékát szerzi be a vezetéken keresztül az ICIS tanácsadó cég szerint.

Egyre világosabb a valóság, miszerint Európának nagyon is hiányoznak az oroszországi energiahordozók. Ha máshogy nem megy, akkor többen attól sem riadnak vissza, hogy kikerüljék a szankciókat, így van ez az olaj esetében is.

Hortay Olivér nemrégiben arra is rávilágított, amiként egy svájci olajvállalat készségesen elmagyarázta, hogy hogyan kerüli meg a szankciókat. A Financial Times ugyanis megkérdezte az egyik legnagyobb genfi olajkereskedőt, a Paramountot, hogy hogyan lehetséges az, hogy az olajárplafon bevezetése óta ugyanannyi orosz olajat vásárol, mint korábban – ráadásul továbbra is a plafon fölötti árszinten.

A cég válasza alapján, a recept egyszerű. A svájci szabályok értelmében; ha egy helyi társaság leányvállalata jogilag „független” az anyavállalattól, akkor az mentesül a szankciók alól. Márpedig a Financial Times információi annyiban pontatlanok voltak, hogy az olajárplafon bevezetése óta nem a svájci Paramount SA, hanem a dubai Paramount DMCC kereskedik orosz olajjal. A DMCC elődjét két éve alapította egy Dubajban élő svájci állampolgár, aki 2022 tavaszán a teljes tulajdonrészét eladta a Paramount SA-nak, majd az igazgatói posztot is átadta egy meg nem nevezett indiai állampolgárnak. Így született a Paramount DMCC, ami hiába a Paramount SA százszázalékos leánya, mivel: különálló entitások, nem bonyolítanak egymás közötti tranzakciókat, az igazgatóságaikban nincsenek személyi átfedések, a kereskedelmi tevékenységüket egymástól elkülönítve végzik és a DMCC a nyugati árplafonhoz nem csatlakozó Dubajban van bejegyezve, a svájci törvények értelmében, jogilag „függetlenek”, így a DMCC teljesen legálisan kereskedhet orosz olajjal.

Hortay Olivér végül megjegyezte: arról, hogy a multinacionális vállalatok mennyire veszik komolyan a szankciókat, sokat elmond, hogy a globálisan is meghatározó Paramount SA még a névválasztásnál sem próbálta leplezni az összefonódást. 

– Az pedig, hogy a vállalat egy médiamegkeresésre ilyen készségesen elmagyarázta, hogy hogyan kerüli meg a szankciókat, nem azt mutatja, hogy különösebben tartana bármilyen jövőbeli szigorítástól

– tette hozzá a szakértő.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató