2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Új párt alakul: zászlót bontott a Mi Hazánk Mozgalom

Ásotthalom - A mozgalmat Toroczkai László hirdette meg azoknak, akik hozzá hasonlóan csalódtak a Jobbikban.

Párttá alakul a Mi Hazánk Mozgalom – jelentette be Toroczkai László Ásotthalmon, ahol a szervezet zászlóbontó gyűlést tartott. A Jobbik volt alelnöke úgy fogalmazott, azért jöttek el az ország minden részéből, hogy valami újat kezdjenek, amivel meg tudják védeni az országot és építeni tudják a hazát. Dúró Dóra, akit néhány hete a jobbik frakciójából zártak ki, majd kilépett a pártból, a gyűlésen azt mondta, a Mozgalom tagjaként kész vállalni az országgyűlési munkát – hangzott el az M1 műsorában.

 

Az Árpád-sávos zászló, a Nagy-Magyarországot ábrázoló póló és a gárdista egyenruha is előkerült szombat délután Ásotthalmon. A településen a Mi Hazánk mozgalolm tartott zászlóbontó rendezvényt. A mozgalmat Toroczkai László hirdette meg azoknak, akik hozzá hasonlóan csalódtak a Jobbikban. Toroczkai Lászlót június elején zárta ki a pártvezetés, mert az elnökség szerint a választások óta túl sokszor hangoztatta nyilvánosan azt, hogy a Jobbiknak vissza kellene térne az eredeti elvekhez.

Toroczkai László kizárásának hírére a Jobbikban tömeges kilépési hullám indult. A rendezvényre nem sokkal négy óra után Toroczkai László is megérkezett. A polgármestert hosszú percekig üdvözölték a szimpatizánsok, aki szinte mindenkivel kezet fogott.

A színpadon a Jobbikból szintén kilépő Novák Előd arról beszélt, hogy az új közösség erősebb lehet, mint a Jobbik valaha volt. Majd sokáig sorolta azoknak a nevét, akik a Jobbikból kilépve csatlakoztak hozzájuk. Köztük volt Dúró Dóra is, aki Toroczkai László kizárása után szintén távozott a Jobbikból. A politikust az elnökség a frakcióból már korábban kizárta. Dúró Dóra most azt mondta, nem adja vissza mandátumát. A parlamentben mostantól a Mi Hazánk Mozgalmat képviseli.

Nem sokkal ezután egy újabb bejelentés következett: Toroczkai László beszédében kihirdette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom párttá alakul.

Toroczkai László kijelentette, „olyan Magyarországot szeretne Európában, amely fehér szigetként megmarad, ha lesz Európai Unió, akkor is, ha pedig eltűnik, akkor is.” Toroczkai László ezzel visszatért a Jobbik alapítógondolatához – mondta el Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Hozzátette, ezzel gyakorlatilag tényszerűvé vált, hogy a Jobbikon belül működött úgymond egy másik Jobbik is, hiába próbált meg Vona Gábor korábbi elnök középre helyezkedni.

 

Szerinte mindig is volt egy kemény mag, és a szavazók többsége inkább az ő általuk képviselt politikai nézetekkel szimpatizált, ezért politikai realitása van annak, hogy Toroczkai László és támogatói zászlót bontottak.

Kovács István elmondta, bár a Jobbik frakciója megvan az országgyűlésben és ez csak akkor tudna megszűnni, ha maga a párt szavazna a megszűnésről, ugyanakkor Toroczkai új pártjának frakciója hivatalosan nem létezik, mivel maga a párt sem létezett a választások idején. Azok a képviselők pedig, akik kilépnek a Jobbikból, független képviselőkké válnak a parlamenti jog szerint – tette hozzá.

A Jobbiknak egyelőre még megvannak az anyagi forrásai, van országos hálózata és ehhez infrastruktúrája is, de a Toroczkai-féle új párt viszont sikeresen megcélozhatja a kiábrándult Jobbikos szavazókat, az a kérdés, hogyan lesz a pártnak anyagi támogatottsága és infrastruktúrája – fűzte hozzá.

Elmondta, kérdéses a párt Európai Unióhoz való viszonya, mivel ez az európai intézmény népszerű Magyarországon, és felmerül a kérdés, vajon felmerik-e vállalni a Jobbik hajdani alapító gondolatát, mely szerint kiléptetnék az unióból Magyarországot. Megjegyezte, ezzel egyedül lennének a politikai palettán.

Pongrátz András, 1956-os hős beszéde:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató