Vadhajtások

Labanc Kurz próbál benyalni: A Sargentini-jelentés nem bizonyíték Magyarország ellen

Az EP döntése a Sargentini-jelentésről nem ítélet és nem is bizonyíték Magyarország ellen, hanem lehetőség egy párbeszéd elkezdésére és a kifogások kivizsgálására – nyilatkozta Sebastian Kurz osztrák kancellár egy vasárnapi német lapinterjúban.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásával kezdeményezett eljárással kapcsolatban az Európai Néppártban (EPP) egyesek a Fidesz kizárását sürgetik, ő pedig kilátásba helyezte a tagság felfüggesztésének lehetőségét, elmondta, hogy a helyes eljárás a folyamatok pontos szemrevételezése és a kedvezőtlen fejlemények elkerülése. Az európai uniós pártcsaládok tagjai pedig nagyon is tudnak hatni egymásra informálisan, ahol ez szükséges – jegyezte meg az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke. Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője elmondta, hogy a tagállamok EU-s ügyekért felelős minisztereit összefogó Általános Ügyek Tanácsa a következő ülésén foglalkozik a témával. Azokon a területeken, amelyeken a kifogások megalapozottnak bizonyulnak, a magyar félnek utólagos kiigazításokat és javításokat kell eszközölnie – mondta Sebastian Kurz, aki nemmel válaszolt a konzervatív lap azon kérdésére, hogy nevezte-e őt Orbán Viktor magyar kormányfő megbízhatatlan labancnak. Hozzátette: nagyon korlátozó irányvonalat képvisel a migráció ügyében, mert úgy véli, hogy az illegális bevándorlás veszélyezteti Európa rendjét, biztonságát és stabilitását. Ugyanennyire egyértelműen képviselem azt, hogy a jogállamiság és a demokrácia az együttélés alapja Európában – mondta, megjegyezve, hogy álláspontja valamennyi kollégája előtt ismert.

Az EU-s menekültügyi rendszerrel kapcsolatos soros elnöki törekvésekről szólva hangsúlyozta, hogy a jó irányba tartó erőteljes mozgás látható. A trendforduló a júniusi EU-csúcs volt, amelyen az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az EU-s külső határ védelmét és a származási-, és tranzitországokkal folytatandó együttműködést kell a középpontba helyezni. Ezzel a megegyezéssel befejeztük a kötelező elosztási kvótákról évek óta folytatott vitát – mondta Sebastian Kurz.  Az osztrák kancellár hozzátette, hogy most a váltás előkészítése zajlik, el a kötelező kvótától, amely nem fog megvalósulni, egy kötelező szolidaritás felé, amelyhez ugyan mindenkinek hozzá kell járulnia, de nem feltétlenül migránsok befogadásával. Ami pedig a külső határ védelmét illeti, abszolút jó úton vagyunk, az illegális határátlépések száma kilencvenöt százalékkal csökkent 2015-höz képest jelentette ki Kurz. A politikus az interjúban arról is beszélt, hogy le kell zárni az Európába irányuló illegális utakat, és helyettük legálisaka kell nyitni Európa felé áttelepítési programok révén, amelyekkel az EU-tagállamok számára elviselhető számban érkeznének emberek, és így valóban a védelemre szorulóknak segítene az EU.

Forrás: MTI. Fotó: Pestisrácok.hu