2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bejelentették: Szlovákia sem támogatja az ENSZ migrációs egyezményét

Szlovákia semmiképpen nem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét – jelentette be vasárnap Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Brüsszelben a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után,- számol be a hirado.hu.
Amennyiben az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon – idézte Pellegrinit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.Egyértelművé tette Pozsony álláspontjátPellegrini bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel szembeni álláspontját. Korábban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte – többször megvédte az egyezményt és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt.
Kormányfőként elutasítom a migrációs egyezmény tartalmát – szögezte le Pellegrini, és hangsúlyozta, hogy hazája semmiképpen sem hagyja jóvá az egyezményt. „Szlovákia nem gondolja azt, hogy ne lenne különbség a legális és az illegális migráció között. A gazdasági migrációt illegálisnak tartjuk, károsnak és biztonsági kockázatnak” – fogalmazott Pellegrini. A migrációs egyezmény a pozsonyi parlament kedden kezdődő ülésén is napirenden lesz, egy azt elutasító határozat formájában. Egy ilyen értelmű határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és két ellenzéki párt kezdeményezte elsőként, és annak támogatóihoz a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) is csatlakozott. A szlovák kormánykoalícióból csak annak harmadik pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd támogatja az ENSZ egyezményt. A paktumot elutasító határozattervezetet ezen a héten hagyta jóvá a törvényhozás külügyi bizottsága.Fajsúlyos belpolitikai témaAz ENSZ migrációs egyezménye Szlovákiában november elején vált fajsúlyos belpolitikai témává, amikor Miroslav Lajcák a paktumot védő kijelentéseire reagálva a bevándorlást ellenző ellenzéki pártok és a koalíciós SNS felszólította a kormányt, hogy tegye egyértelművé az egyezménnyel szembeni álláspontját és utasítsa el azt. Erre reagálva Peter Pellegrini akkor nyomatékosította, hogy Szlovákia semmit sem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, és az ő vezetése alatt álló pozsonyi kormány semmi olyat nem tesz, ami gyengítené az ország függetlenségét. A miniszterelnök ugyanakkor az ENSZ migrációs egyezményéről nem tett konkrét említést. Helyi megfigyelők szerint Pellegrini nem akart egyenesen szembemenni külügyminiszterével, Miroslav Lajcákkal, akinek a nevét többször is a kormánypárt lehetséges államfőjelöltjeként emlegette a pozsonyi sajtó. Lajcák aki az üggyel összefüggésben korábban távozását is kilátásba helyezte, egyelőre nem reagált Pellegrini bejelentésére. A szlovák kormányfő azonban ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta: a döntésről tájékoztatta a külügyminisztert, aki azt tudomásul vette. A pozsonyi sajtó a napokban meg nem erősített információkra hivatkozva azt írta: ha megüresedik a külügyminiszteri bársonyszék, azt a Smer elnöke, Robert Fico, korábbi kormányfő foglalhatná el, aki tavaszi kormányellenes tüntetések után kényszerült távozni posztjáról.Deklarált cél a bevándorlás legálissá tételeAz ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 tagállama 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Később ugyanígy tett Ausztria, Csehország és Lengyelország is. A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.   Forrás: hirado.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató