Vadhajtások

Porosenko aláírta, bevezették a hadiállapotot Ukrajnában

A rafinált Porosenko így próbálja meg elhalasztani vagy eltöröltetni a márciusban esedékes ukrajnai államfőválasztást…
Rendeletet írt alá hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) aznapi határozatáról, amely a hadiállapot azonnali bevezetését javasolja 2019. január 25-ig. A rendeletet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia – írja a Blikk.

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottsága az elnöki rendelet támogatását javasolta a parlamentnek. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a javaslatot a bizottság valamennyi jelenlévő tagja támogatta.

Ukrajna alkotmányának 107. cikke alapján elrendelem az ukránNemzetbiztonsági és VédelmiTanács (RNBOáltal november 26-án javasoltaz Ukrajnafüggetlensége és államiszuverenitása biztosításáravonatkozó rendkívüli intézkedésekéletbe léptetését és a hadiállapotUkrajnában történő bevezetését – olvasható az államfő honlapján közzétett elnöki rendeletben, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett internetes oldalán.

Az RNBO által javasolt hadiállapot az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot, hadüzenetet.

A hadiállapot jogrendjére vonatkozó törvény értelmében az intézkedés bevetése után számos korlátozás lép életbe: tilos elnök-, parlamenti és önkormányzati választást, sztrájkokat, tömeggyűléseket, tüntetéseket, népszavazást tartani és az alkotmányt módosítani. A hadiállapot idején nem lehet meneszteni az elnököt, a kormányt, a minisztereket, a bírákat, ügyészi szerveket.

Forrás: Blikk