2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Cöf-cöf Bence bejelentette: az ünnepek sem állhatják útját a randalírozásnak

A “rabszolgatörvény” életbe lépésének megakadályozása érdekében karácsonyig kitartó országos demonstrációkról és “hosszú távú polgári ellenállásról” egyeztet az ellenzék, a szakszervezetek és az eddigi tüntetések szervezői – közölte Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján.
Szintén kérdésre válaszolva közölte, nem értett egyet azzal, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke füstgránátot dobott a rendőrökre, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nem ártalmas, semmilyen veszélyt nem hordozó eszközről van szó, amitől senkinek nem esik bántódása.
Tordai Bence elmondta, jelenleg is egyeztetnek arról, hogyan lehet még hatékonyabb, még békésebb és még több embert megmozgató tüntetéseket, illetve útlezárásokat, blokádokat szervezni a következő napokra nemcsak  Budapesten, hanem szerte az országban.
"Karácsonyig ez kitart"
-tette hozzá a képviselő, aki szerint a következő hét feladata lesz megszervezni és felépíteni a formai kereteit annak “a hosszú távú polgári ellenállásnak”, amely meg fogja akadályozni a rabszolgatörvény életbe lépését, és vissza fogja szorítani a Fidesz túlhatalmát. Közlése szerint a Párbeszéd az “utcai ellenállás és a polgári engedetlenség folyamatának előrelendítése” érdekében egy hárompontos csomagot javasol, a munkáltatóktól azt kérik, álljanak ki a dolgozóik mellett és nyilatkozatban, közleményben vállaljanak kötelezettséget arra, hogy nem fogják bevezetni a 400 órás kötelező túlmunkát. Emellett a Párbeszéd azt követeli Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a tüntetéseket biztosító rendőrök még idén karácsony előtt kapják meg a túlóráért járó javadalmazásukat. Hangsúlyozta, a belügyminisztertől továbbá azt is elvárják, hogy tartsa fenn a békét a tüntetéseken, utasítsa az eljáró rendőröket arra, hogy ne használjanak feleslegesen könnygázt, és akadályozzák meg a provokátorok fellépését. Tordai Bence szerint ugyanis olyan értesülések jutottak el a Párbeszédhez, miszerint “Fideszhez köthető szélsőjobboldali figurák” jelennek meg a vasárnapi tüntetésen és próbálnak meg feszültséget és a botrányt kelteni. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napok tüntetéseit mennyire tartja békésnek, Tordai Bence úgy válaszolt, a Párbeszéd minden alkalommal azt kérte, hogy az emberek vigyázzanak egymás testi épségére. A politikus a tüntetéseken zajló vandál, agresszív viselkedésre vonatkozó több kérdésre válaszolva megerősítette, nem ért egyet azzal, ha a tüntetők rendőröket dobálnak. Ugyanakkor hozzátette, elfogadható “kis tusakodás a rendőrökkel”, amire a rendőrök is azt mondják, hogy még “vonalon belül van”, de csak addig, amíg személyi sérülés nem történik. Jelezte, szerdán a Fidesz székházánál tartott tüntetésen ő maga kétszer is felszólalt annak érdekében, hogy a tüntetők ne bántsák a rendőröket, illetve vonuljanak tovább. Szintén kérdésre válaszolva közölte, nem értett egyet azzal, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke füstgránátot dobott a rendőrökre, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nem ártalmas, semmilyen veszélyt nem hordozó eszközről van szó, amitől senkinek nem esik bántódása.
Arra a kérdésre, hogy miért lehetnek külföldi, több esetben CEU-n végzett diákok a tüntetők között, Tordai Bence azt válaszolta, a demonstrációk nemcsak a túlóratörvényről szólnak, hanem az egész rezsimmel mennek szembe, a CEU bezárása miatt pedig érthető, hogy itt élő CEU-s diákok vagy volt diákok is dühösek.
Forrás/fotó: MTI, Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató