Vadhajtások

Megbukhat a spanyol bevándorláspárti kormány

Leszavazta a spanyol parlament szerdán a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz év nem volt példa; ez felerősítette az előrehozott parlamenti választásokról szóló találgatásokat, amelyeket a miniszterelnök várhatóan a pénteki kormányülést követően tisztáz.

Több tízezren tüntettek a balos kormány ellen Madridban

A nyolc és fél hónapja hatalmon lévő, kisebbségben kormányzó Spanyol Szocialista Párt (PSOE) több vezető politikusa is korábban attól tette függővé ezt a döntést, hogy a 2019-es költségvetési javaslatot elfogadja-e a parlament.

María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter az előterjesztés kedden kezdődött vitájában is szólt arról, hogy egy esetleges elutasítás az egyébként 2020 nyaráig tartó kormányzati ciklus “lerövidülését” jelentheti.

María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter széttárja kezeit

A javaslat vitájának középpontjában az ellenzék részéről sokkal inkább az előrehozott választások követelése és a kormány Katalónia-politikájának bírálata állt, mint a tervezet gazdasági vonatkozásainak kivesézése.

Ennek vége. A spanyol nemzet azt mondta, elég. A kormány zombik csoportja, akik halottak, és nem tudnak róla”

– mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke. Érvelése szerint a kormány lepaktált a katalán nacionalista pártokkal. Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt vezetője a szocialista kormány végrendeletének nevezte a beterjesztett költségvetést.

A tervezetet a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjai – az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) – sem támogatták. Szavazatukat kezdettől fogva ahhoz kötötték, hogy a kormány egyezzen bele katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe, amelyet Madrid is elismer. A parlamenti vitában felrótták a kormánynak, hogy “megfélemlítette” a jobboldali ellenzék tiltakozása, és emiatt szakadtak meg a tárgyalásaik.

Pedro Sanchez szoci spanyol kormányfő a költségvetés leszavazása utáni pillanatokban.

 

María Jesús Montero ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: “a kormány nem akarta elfogadni az elfogadhatatlant a költségvetési támogatásért cserébe”, megismételve, hogy nem támogatják a katalán referendumot. A pénzügyminiszter kritikával illette a frakciók “felelőtlen hozzáállását”, melyeknek szerinte nincs mentségük arra, hogy “nem a közjót” tartják szem előtt.

A szavazást követően a parlament folyosóján újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy az előrehozott választások helyett elméletileg nem zárható ki a tavalyi költségvetés meghosszabbítása erre az évre.

Ennek mérlegelésekor politikai szempont lehet az is, hogy a 2018-as büdzsét még az előző, konzervatív néppárti kormány készítette.

A spanyol miniszterelnök várhatóan a kormány pénteki ülését követően jelenti be, hogy miként döntött: kiír-e előrehozott választásokat vagy sem – közölte több spanyol sajtóorgánum kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az előrehozott választások megrendezésére több, hivatalosan nem megerősített dátum is megjelent a sajtóban; legelőször május 26-át, az európai parlamenti és spanyol önkormányzati választások időpontját valószínűsítették, de szóba került április 16. és április 28. is.

Spanyolországban eddig egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a parlament leszavazta a kormány költségvetési javaslatát. Emiatt rendeztek 1996 márciusában előrehozott választásokat, és a Néppárt 14 év után leváltotta a Felipe González vezette szocialista kormányt.
Újabb pofon a bevándorláspártiaknak

Az előrehozott választásokon jó eséllyel megbuknak a szocialisták és ezzel újabb pofont kapnak a bevándorláspártiak Európában.

Pedro Sanchez spanyol kormányfő már a beiktatása utáni első hónapban találkozott Soros Györggyel. A találkozó láthatóan “eredményes” volt, ugyanis nem sokkal később Spanyolország befogadta az egyik Soros-hajón levő migránsokat. Az Aquarius 2018. nyarán köthetett ki egy spanyol kikötőben.

Augusztusban pedig újabb Soros-hajóról szállhattak partra Európában a migránsok – Pedro Sanchez jóvoltából. A hajók a Földközi-tenger felől érkeztek, az eredeti úti cél Málta vagy Olaszország lett volna, ám ezekben az országokban a helyi kormányok nem akarnak migránsokat befogadni.

A jobboldal az elmúlt hetekben számos tüntetést tartott, köztük egy nagyobbat a vasárnap délután Madridban, ahol előrehozott választásokat követeltek a jobboldali pártok.

Forrás: 888.hu