2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Összecsapások Katalóniában

Katalónia függetlenségéért harcoló aktivisták csaptak össze a spanyol rendőrökkel csütörtökön.

Hónapok óta tart a tüntetési hullám a 2017-es függetlenségi szavazás miatt, amelyet Madrid „alkotmányellenesnek” nevezett.

A szavazás napján a rendőrség erőszakkal akadályozta meg a szavazóhelyiségekbe való bejutást. Gumilövedékekkel, gumibotokkal és könnygázzal oszlatták azokat, akik szavazni szerettek volna.

Az ENSZ megállapította, hogy 800 esetben volt túlkapás a rendőrség részéről. Folyamatos rendőri brutalitás és tömeges letartoztatás övezi ezeket a demonstrációkat.

 

Magukat a „Köztársaság Védelmi Bizottságának” nevező tüntetők sikeresen blokkolták a vonatközlekedést, továbbá autógumikat gyújtottak fel a főbb utakon és az autópályán. A Barcelonától 100 km-re fekvő Girona városában pedig irodaházakat és kormányépületeket foglaltak el.

A függetlenségi szavazást szervezők és lebonyolítók ellen, a rendőrség előzetes letartoztatást kezdeményezett korábban.

Spanyol lapok értesülése szerint, akár 25 év letöltendő börtönbüntetés is várhat rájuk. A vád ellenük: közpénzek ellopása, provokáció és lázadás szervezése.

A tüntetők szerint ez koncepciós per, és addig nem hagyják abba a tüntetést, amíg szabadon nem engedik a szervezőket.

A spanyol hatóság szerint, 50 ember sérült meg a csütörtöki összecsapások során, ebből 16 rendőr. Négy főt állítottak elő garázdaság miatt.

Összeállítottunk nektek egy kisebb videót a csütörtöki eseményekről:

https://youtu.be/i3FrxWFV3gw

Írta: Vad Gyula – Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató