Vadhajtások

Baloldali aktivisták döntötték le egy kommunistaellenes lengyel pap szobrát

A papot szexuális visszaélésekkel és pedofíliával vádolják az antifasiszták.

Három baloldali aktivista ledöntötte csütörtökre virradóra a Szolidaritás egykori legendás papja, Henryk Jankowski szobrát az észak-lengyelországi Gdansk városában – számol be róla a lengyel média. Jankowski atyát a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap nemrégen pedofíliával vádolta.

A rendőrség letartóztatta az elkövetőket, három 40 év körüli varsói lakost, akik egy balliberális civil szervezet aktivistáit. A szobordöntésről egy ismert lengyel újságíró felvételeket készített. A Twitter közösségi hálón közzétett fényképeken látható, hogy a szobrot kötelek segítségével borították le a földre fektetett gumiabroncsokra. A ledöntött szobor kezébe gyerekfehérneműt adtak, gyerekcipőt és ministránsruhát tettek rá. 

Az aktivisták internetes kiáltványt tettek közzé, amelyben azzal vádolták a katolikus egyházat, hogy nem reagált a lelkész által elkövetett „rossz tettekre”.

A gdanski emlékművet már többször megbecstelenítették, miután tavaly decemberben a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap riportot közölt, amelyben a 2010-ben elhunyt Jankowskit kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolta meg. Hasonló ügyben még a pap életében, 2003-ban elindítottak ellene egy ügyészségi eljárást, de a rá következő évben megszüntették. A tavalyi év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett.

A gdanski főpolgármesteri hivatal csütörtökön közleményt adott ki, mely szerint a város közterein „nincs helye Henryk Jankowski lelkész emlékművének”. Felidézték: a szobor eltávolítását a városháza már tavaly decemberben kezdeményezte. A dokumentumban egyúttal elítélték a szobor éjjeli ledöntését.

A gdanski önkormányzat élén Aleksandra Dulkiewicz áll, aki kilépett az ellenzéki Polgári Platformból, mielőtt elfoglalta a tisztséget a január közepén meggyilkolt Pawel Adamowicz főpolgármester utódjaként. Adamowicz fiatal korában Jankowski ministránsa volt, de ő is a pap emlékművének eltávolítását támogatta az ügy kipattanása után.

Az 1936-ban született Henryk Jankowski elsősorban arról ismert, hogy a múlt század nyolcvanas éveitől együttműködött a Szolidaritás szabad szakszervezet vezetésével, különösen Lech Walesa későbbi lengyel elnökkel. A Nyugatra kivándorolt lengyelektől jelentős támogatást kapott, melyet a Szolidaritás aktivistáinak, a kórházaknak továbbított. Hazájáért bemutatott miséin tömegek vettek részt.

Forrás: MTI