Erdély-címeres mezben lett bajnok egy kanadai tornán a román serdülő válogatott

Botrányt emleget a román sportsajtó, miután a román U13-as jégkorong-válogatott az ország címere helyett Erdély címerét viselte egy rangos kanadai tornán, ahol egyébként korcsoportjuk bajnokai lettek vasárnap.

Erre a magyar közösség elleni támadásairól ismert Dan Tănasă blogger hívta fel a román média figyelmét. Eszerint a román U13-as jégkorong-válogatott a quebeci Pee-Wee tornán vett részt.

A küzdelemsorozat honlapján legalábbis Románia válogatottjaként szerepeltek a gyerekek.

Ennek ellenére mezükön nem Románia, hanem Erdély címerét viselték.

A Román Jégkorong Szövetség elnöke, Alexandru Hălăucă a ProSportnak azt mondta: a szövetségnek semmi köze az U13-as válogatott kanadai kiszállásához, a gyerekek nem Romániát képviselik ezen a tornán.

Az elnök tudomása szerint a Țiriac Alapítvány és a Brassói Corona támogatásával utaztak el a játékosok Quebecbe.

„Mi erről nem is tudtunk, nem támogattuk őket egy lejjel sem. Ha jól értettem, a csapat a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Brassói Corona neveltjeiből állt össze ”

– jelentette ki Alexandru Hălăucă, aki hétfőre összehívta a szövetség vezetőségét megtárgyalni ezt az ügyet.

Csakhogy a Brassói Corona elnöke, Emilian Cernica is azt állítja, hogy a klubnak semmi köze a gyerekek kanadai kiszállásához.

„Nincs igazán rendben, hogy Erdély címerét viselik a mezükön. De nekünk ehhez semmi közünk. Sem anyagilag, sem más értelemben nem járultunk hozzá ehhez a kiszálláshoz”

– jelentette ki.

 

A torna honlapjának tájékoztatása szerint egyébként a romániai csapat a korcsoportja bajnoka lett Quebecben.

A zömükben székelyföldi gyerekek négy mérkőzésből négyet megnyertek.

A Maszol megkeresésére Nagy Attila a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SzJA) ügyvezető igazgatója elmondta, a csapatot nem ők indították a szóban forgó versenyen.

Az Akadémiának annyiban van köze a történtekhez, hogy néhány fiatal játékost tőlük is meghívtak a csapatban való szereplésre.

Az igazgató megjegyezte, szívesen bocsátották játékosaikat a csapat rendelkezésére, hiszen nekik öröm, a játékosoknak pedig fejlődési lehetőség, ha nemzetközi viadalokon képviselhetik a székelyföldi jégkorong-utánpótlást.

Forrás: Maszol.ro

Check Also

Szombaton lépett életbe az ukrán nyelvtörvény

Január 16-án lép hatályba az ukrán nyelvtörvény 30. cikkelye. A rendelet értelmében nem csupán az …