2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Csodát tett a válogatott: Magyarország-Horvátország 2:1

Sikerült, amiről álmodtunk: legyőzte a magyar válogatott Horvátországot, a 2018-as világbajnokság ezüstérmesét. Bár a horvát csapat vezetést szerzett, Szalai Ádám az első félidőben egyenlített, és a szünet után Pátkai Máté góljával megnyertük a mérkőzést! Ezt a meccset nem feledjük soha, és versenyben maradtunk az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. 
Az Európa-bajnoki selejtezősorozat második meccsén a világbajnoki ezüstérmes Horvátország várt a mieinkre. Finoman szólva sem a magyar válogatott volt az esélyes, de reméltük, egy mérkőzés erejéig fel tudjuk borítani a papírformát. Nagyon kellett volna ez az elveszített szlovákiai meccs után. Mit mondjuk, sikerült.
Sokáig úgy tűnt, hogy a horvát válogatott rutinból lehozza a meccset.
Az elején olyan volt a meccs, mint amikor a nehézsúlyú olimpiai bajnok iskolázik a ringben a könnyűsúlyú edzőpartner ellen. Utóbbi cselez, ki-be ugrál, szurkál, míg a melák csak a pillanatra vár, hogy mikor keverhet le neki egy irdatlan pofont. Sajnos pont így történt: a menetrend szerint érkező magyar védekezési hibák után Rebic szerzett vezetést, miután a labda elég szerencsésen, de elé került (1–0).
A magabiztos horvátok addig nem sok mindent mutattak, láthatóan erre az egy lehetőségre vártak: éltek vele. Ekkor attól féltünk, hogy a nemzeti együttes összezuhan, a túlpörgésből letargia, hirtelen szétesés lesz, de erről szó sem volt. Egyre pontosabban, bátrabban futballozott a csapat, és a századik válogatott mérkőzését játszó Dzsudzsák Balázs passzából Szalai Ádám megszerezte az egyenlítő gólt (1–1).
Szalai Ádám gólöröme / Fotó: MTI

Szalai Ádám gólöröme / Fotó: MTI

Ismét kiderült, hogy még mindig Dzsudzsák a legkreatívabb játékosunk, és megint nagyon odatette magát, igazi csapatkapitányként futballozott. Ezt el kell ismerniük a kritikusaiknak (nekem) is, lehet a döntései, csapatválasztásai miatt kritizálni, de a válogatottban ritkán lehet rá panasz.
Bár a gól kicsit potyaizű volt, de nem bántuk. Megérdemeltük. Tényleg. A rengeteget dolgozó és a csütörtöki meccs után kíméletlen őszinteséggel nyilatkozó Szalai Ádám különösen (1–1). Nem véletlen, hogy a magyar szurkolók előtt többször is a szívére mutatott, ő azok közé tartozik, akik értünk, nem ellenünk, azaz a csapattársaiért kritizál. A félidő vége már egyértelműen a miénk volt, bár nagy helyzetünk nem akadt, domináltunk a klasszisellenfél ellen, és ez mindenképp biztató volt. A szünetben a horvát válogatott biztosan nagy fejmosást kapott, ennek megfelelően beszorítottak minket már az elejétől. El akarták dönteni a meccset. Tudjuk, hogy a mérkőzések periódusokból, váltakozó szakaszokból állnak, ez a negyedóra az övék volt. Összességében viszont ekkor is jól védekeztünk, sokat futottunk, jól helyezkedtünk, így nagy helyzetük nem igazán volt. Igaz, sokáig nekünk se. Aztán viszont felrobbant a stadion:
a 75. percben Dzsudzsák ívelte be a szögletet, és az addig is jól játszó Pátkai Máté a legjobb helyen volt: a totojázó horvát védők asszisztálása mellett a hálóba talált (2–1). Első gólját szerezte, soha jobbkor!
Ezután végképp eldőlhetett volna meccs, de sajnos kimaradt a horvát védők újabb szerencsétlenkedése után kialakult hatalmas ziccer. Már bent láttuk… Kezdődött a visszaszámlálás, a horvát csapat beszorította a mieinket, de nem ijedtünk meg, keményen, határozottan védekeztünk, így igazán nagy ziccerük nem is volt. Győzött a csapat, a játékosok a meccs után elénekelték a közönséggel a Himnuszt.
Hatalmas pillanat volt, gyönyörű este, nem véletlen, hogy Dzsudzsák is elérzékenyülve nyilatkozott a mérkőzés után. Légvárat erre a győzelemre sem kell építeni, de él a remény az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, és ezt a sikert most már nem veheti el senki sem tőlünk.
Dzsudzsák Balázs ünnepel / Fotó: MTI

Dzsudzsák Balázs ünnepel / Fotó: MTI

„Ha pár napja odacsaptunk az asztalra, akkor most dicséret illeti a csapatot – nyilatkozta a meccs után Szalai Ádám. –
A hátsó védősor hatalmas volt, mindent kifejeltek. Nagyon fontos, hogy versenyben maradjunk, mert itthon is lesznek meccsek, és láttuk, hogy a szurkolótáborunk világraszóló. Elképesztő hangulatot csináltak Szlovákiában is. Imádok magyarként lenne az ilyen pillanatokért.”
Mi is. Szlovákia délután kikapott Walesben, így most négy hárompontos csapat van a csoportban. És az egyik a miénk.

Eb-selejtező, 2. forduló, E csoport:

Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)Budapest, Groupama Aréna v.: William Collum (skót)Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Kádár, Orbán – Nagy Á., Pátkai – Dzsudzsák, Szoboszlai (Kalmár 65.), Nagy D. (Varga 40.) – Szalai Szövetségi kapitány: Marco RossiHorvátország: L. Kalinic – Jedvaj, Lovren, Vida, Barisic – Modric, Brozovic – Rebic (Brekalo 67.), Rakitic, Perisic – Kramaric Szövetségi kapitány: Zlatko DalicGólszerző: Szalai (33.), Pátkai (76.) ill. Rebic (13.)Sárga lap: Dzsudzsák 63.  Forrás: MTI - Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató