Vadhajtások

Így szigetelődik el Magyarország – újabb nagyvállalat jön hazánkba

Budapestre telepíti globális pénzügyi szolgáltató központját az International Flavours & Fragrances (IFF) – közölte az amerikai vállalat beruházását bejelentő keddi sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A New York-i székhelyű társaság teljes pénzügyi koordinációját ellátó budapesti központ várhatóan több mint 100 munkavállalót foglalkoztat, Szijjártó Péter bejelentette, hogy az íz- és illatanyagok gyártásában piacvezető IFF személyenként 4 ezer eurós képzési támogatást kaphat a beruházásához.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország ismét erős nemzetközi versenyben nyerte el a beruházást, hiszen az IFF világszerte több mint 37 országban van jelen. Szijjártó Péter többek között a folyamatos gazdasági növekedésnek és a jelentős adócsökkentéseknek tulajdonítja, hogy Magyarország világszinten is a legvonzóbb befektetési lehetőségek egyike, Budapest pedig a nemzetközi szolgáltató központok népszerű célpontja.

Utóbbiak a képzett munkaerő foglalkoztatásával és magas hozzáadott értékek előállításával hozzájárulnak a termelésközpontú gazdaság átalakításához tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a Magyarországra érkező teljes befektetési összeg 15 százaléka az Egyesült Államokból származik. A miniszter a gazdasági kapcsolatok további bővülésében bízik. Tavaly 15 jelentős amerikai beruházás érkezett a kormány közvetítésével, jelenleg pedig 16 új befektetési lehetőségről zajlanak tárgyalások – nyomatékosította a miniszter.

Rich O’Leary, az IFF pénzügyi vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte, hogy a vállalat hosszú távra tervez Magyarországon, hiszen Budapesten költséghatékony és üzletbarát környezetet talált. A befektetés során figyelembe vették a fejlett infrastruktúrát és a jól képzett munkaerőt is. A tervezett munkavállalói létszámot várhatóan az év végére érik el, a körülbelül 50 fővel működő magyarországi központ még ebben a hónapban elkezdi az új jelentkezők keresését.

Az 1889-ben alapított társaság központja New Yorkban található, a cég részvényeivel 1964 óta kereskednek az NYSE-n, az International Flavours & Fragrances a 2018-as üzleti évében 3,97 milliárd dolláros bevétel mellett 583,88 ezer dolláros működési eredményt és 337,30 ezer dolláros nettó eredményt ért el. A társaság részvényei hétfőn 1,6 százalékkal kerültek feljebb a New York-i tőzsdén, míg a cég árfolyama idén 2,6 százalékkal került lejjebb.

Forrás: Portfolio.hu