2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Dobrev: A nemzetállamok helyett az Európai Egyesült Államok a megoldás

A DK listavezetője szerint a mai nemzetállamok nem tudják egyedül kezelni a változó világot.

Dobrev Klára pártja pénteki rendezvényén kijelentette: a nemzetállam fogalma nem annyira régi, közel 250 éves. Szerinte ugyan új identitást képzett, aminek egy részét meg kell  őrizni, hiszen „magyarnak lenni jó, magyarul szerelmet vallani jó, gyereknek magyarul beszélni jó”, és szerinte nem lenne Parti Nagy Lajosunk, Arany Jánosunk, József Attilánk. Hozzátette: ugyanígy románnak és szlováknak is jó lenni. De vannak olyan részei a nemzetállamoknak, amelyeket fel kell adnunk – jelentette ki.

A két világháború megmutatta, hogy a nemzetállamok versengése helyett a kooperáció kell ahhoz, hogy az mindenkinek jó legyen. Ezért közösen gyakorolták a szuverenitást, ez pedig közel 70 éve tartó prosperitást eredményez, és a világgazdaság második vagy első legerősebb gazdasága, azonban ez még félkész.

A következő 5-10 évben közös megoldások kellenek ahhoz, hogy a szörnyű következményeket elkerüljünk, olyanokat, amelyeket mindenki a bőrén fog érezni, akár itt Magyarországon, nem csak távoli vidékeken is – jelentette ki a DK-listavezetője. A változásokra szerinte egy megoldás van: az egyre szorosabb együttműködés, ezek azok a problémák, amelyekre

„a közösen gyakorolt szuverenitás”

, a DK programja, az Európai Egyesült Államok programja a megoldás.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató