2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A YouTube szerint álhír, hogy leégett a Notre- Dame

Kiszűrte a találati listából a Notre- Dame pusztulásáról készült videókat a YouTube álhír ellenes algoritmusa, helyette a 2001 szeptember 11.-i terror támadásról ajánlott videókat, írja a 888.hu. Az eset figyelmeztető jellegű, hiszen a portál láthatóan képes erősen korlátozni az információ áramlás szabadságát.

Hétfőn éjjel lángok emésztették el a párizsi Notre- Dame tetőszerkezetét. Az esetről számos felvétel készült, melyek közül többet a YouTube-ra is feltöltöttek. Ezeket tette az oldal elérhetetlenné, a hivatalos közlemény szerint az álhír kereső algoritmusuk cenzúrázta ki a képsorokat.

Az algoritmus eredeti célja a gyanús fake news terjesztésre szakosodott felhasználók kiszűrése lett volna, illetve az ilyen oldalak mellőzése és helyettesítése megbízható felhasználók tartalmaival. Jelen esetben a Notre-Dame tűzvészének képsorai alá az Encyclopedia Britannica oldalát linkelte a portál a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról.

A YouTube azóta már helyreállította a problémát és elnézést kért felhasználóitól. Ennek kapcsán szóvivőjük azt mondta, “az algoritmusok néha tévednek” és sajnálatát fejezte ki a tűzvész kapcsán. Felveti azonban az eset a kérdést, hogy vajon csak véletlenül tudnak- e hibázni.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató