2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Hírhedt iszlamista, Moulvi Zahran Hashim állhat a srí lankai terrortámadás mögött

A Srí Lanka-i hírszerzés tudott a fenyegetettségről.

Minden bizonnyal ismert volt hírszerzés előtt az a fenyegetettség, amely végül egy összehangolt, vérfürdőt eredményező merényletsorozatba torkollott, legalább 290 halálos áldozattal.

Rendőrségi források szerint a merényleteknek legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük legkevesebb 27 külföldi állampolgár. Új fejlemény, hogy két miniszter a merénylet megakadályozásának elmulasztásáért a hírszerzést hibáztatta.

A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről. Késlekedtek a lépéssel. Komolyan meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést"

- írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren, aki emellett azt állította, hogy apja is hallott a támadás lehetőségéről, és óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

Mano Ganesan társadalmi integrációs miniszter arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették: öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.

Az Iszlám Állam egykori tagjai lehetnek az elkövetők

Az Iszlám Állam terrorszervezet egykori, Srí Lankára visszatért tagjai vagy más beszervezettjei állhatnak a vasárnapi merényletsorozat mögött - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hétfőn.

Véleménye szerint nem a többségi szingalézek és a tamil kisebbség ellentéte okolható a robbantásokért, hiszen a két népcsoport háborúskodása 10 éve véget ért. A lázadó tamilok ráadásul sosem a katolikusokat, hanem inkább a helyi vezetőket vették célba, és egyébként sem tudnának ilyen bonyolult akciót szervezni - tette hozzá.

Gyarmati István megjegyezte, hogy Srí Lankáról többtucatnyian csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A merényleteket követő elővigyázatosság nem csupán a hazatérő terroristák miatt indokolt, hanem azért is, mert a támadássorozatot még senki nem vállalta magára, így lehet, hogy még nem ért véget a fenyegetés - fűzte hozzá.

Hírhedt iszlamista, Moulvi Zahran Hashim lehetett a terv kiötlője

Jerusalem Post értesülései szerint Moulvi Zahran Hashim lehetett az ötletgazdája az összehangolt merényletsorozatnak.

Érdekesség, hogy Hashim rendszeresen tartott gyűlölettel teli prédikációkat az iszlám nevében, ráadásul az erről készült felvételeket a YouTube felületére is feltöltötte. Valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva azonban a videómegosztó portál nem törölte ezeket a nyíltan gyűlöletkeltő tartalmakat.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató