Vadhajtások

Ceutánál ismét be akartak törni a migránsok, megtámadták a rendvédelmi szerveket

Az Afrikában lévő spanyol város, Ceuta kikötőjében marokkói származású migránsok támadták meg a rendvédelmi szerveket. A támadók a kikötő gátjain rejtőzködtek, hogy később felszökhessenek egy Ibériai-félsziget felé tartó hajóra. Az eset során a migránsok konténereket égettek és kövekkel támadtak a határőrökre. A rendőrség 40 személyt, közük számos fiatalkorút tartóztatott le az ügyben, nagy részüket pedig marokkói felségterületre deportálták – számol be a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy hét alatt ez volt a harmadik incidens a spanyol autonóm városban és mindegyiket marokkói csoportok követték el. A bandák közötti feszültség súlyosan károsítja a kikötőben működő vállalkozásokat, akik folyamatos fenyegetésnek és agressziónak vannak kitéve. Múlt pénteken egy takarító cég munkatársát úgy megdobálták kövekkel, hogy kórházba kellett szállítani – írja a portál.

A Ceutában működő kormányzati küldöttség hétfőn bejelentette, hogy a további támadások elkerülése miatt megsokszorozzák a razziákat a kritikus területeken. Ezen kívül határkerítéseket építenek, és biztonsági kamerákat szerelnek fel. A mostani incidens egybeesett a spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska látogatásával, aki az OPE művelet ellenőrzése miatt utazott a városba. Az OPE egy végrehajtási terv, ami a nyári időszakban koordinálja az Európából Észak-Afrikába hazalátogató vendégmunkások érkezését.

A belügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette, fontos az emberkereskedő maffiák visszaszorítása. Spanyolország már megmutatta, hogy milyen gyümölcsöző lehet az együttműködés, a Marokkóval való összefogásnak köszönhetően hetente lepleznek le bevándorlókat csempésző szervezeteket – tudatja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: Lokal