Vadhajtások

Ferenc pápa: A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei

A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei – mondta Ferenc pápa hétfőn a vatikáni Szent Péter-bazilikában, hat évvel azután, hogy látogatást tett a menekülteket gyakran fogadó Lampedusa szigetén.

A ferulára erősített kereszt egy migránsokat szállító hajó darabjából készült 

 

A katolikus egyházfő miséjén 250 migráns és aktivista vett részt. A szentbeszédben Ferenc pápa aláhúzta, hogy

“a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell”.

“A migránsok mindenekelőtt emberi lények” – hangsúlyozta. “Emberek. Nem kizárólag társadalmi és migrációs kérdések tárgyai. Nem csak migránsokról van szó!” – tette hozzá.

“Ők azok a kizsákmányolt és elhagyott emberek, akik a sivatagban haldokolnak, ők azok, akiket megkínoznak, akikkel rosszul bánnak, és akiket megerőszakolnak a börtöntáborokban, ők azok, akik szembeszállnak a dühöngő tenger hullámaival, és ők azok, akiket magukra hagynak az ideiglenesnek nevezett fogadótáborokban”

– jegyezte meg a katolikus egyházfő.

2013. július 8-án, mindössze négy hónappal pápává választása után, de még a nagy menekülthullám előtt Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampedusán fekvő fogadótábort, ahol elutasította a migránsokkal szembeni közöny globalizációját. Azóta többször szólalt fel a háborúk és a nyomor elől menekülőkért, és kelt ki határozottan az európai országok elutasító magatartása ellen.

“Sajnálatos módon városaink perifériái tele vannak kirekesztett, a társadalom peremére szorult, megfélemlített, diszkriminált, visszaélés áldozataivá vált, kizsákmányolt, elhagyott, szegény és szenvedő emberekkel”

– mutatott rá Ferenc pápa.

Forrás: MTI