2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Bebizonyosodott: a Facebook abortuszellenes hirdetéseket tiltott le

A LiveAction életvédő portál írása szerint Zuckerberg egy találkozón beismerte, amit mindenki tudott: cége beavatkozott a tavalyi írországi, abortuszról szóló népszavazás kampányába azzal, hogy amerikai abortuszellenes szervezetek hirdetéseinek a megjelenését akadályozta meg. A cikk megjegyzi: hiába beszél Mark Zuckerberg arról, hogy „sok hangot szeretne a portálon”, a Facebook gyakorlata mást mutat.

Beismerte Mark Zuckerberg azt az idei Aspen Ideas Festivalon, amit már eddig is sejtettek: hogy tudniillik amerikai abortuszellenes csoportoknak megtiltották azt a lehetőséget, hogy kapményolhassanak az élet mellett a 2018-as ír abortuszreferendum kampánya során. Ezen a referendumon a már ismert eredmény született: legalizálták az abortuszt abban az országban, ahol eddig tilos volt.

„Az ír kampány során, több amerikai életvédő szervezet hirdetett, hogy befolyásolják az óceán másik oldalán a véleményeket. Ezért mi megkérdeztük az íreket, hogy mi legyen? Nektek nincs ezekre törvényetek, amely kimondaná, hogy lehet ilyen befolyás, de nem akartunk magáncégként ilyen döntést meghozni sem” – mesélte Zuckerberg a rendezvényen. Végül elmondása alapján az akkori ír kormány visszapasszolta a kérdést a Facebooknak, ami így döntésre kényszerült. És ahogy az gyakran lenni szokott, ez azzal járt, hogy a Facebook letiltotta az abortuszellenes szervezetek hirdetéseit.

Ki adott ekkora hatalmat a Facebooknak?

Gavin Sheridan még azon melegében, egy, a The Guardian számára írt véleménycikkben akkor úgy fogalmazott: nem biztos benne, hogy az írek valaha is megszavazták volna Zuckerbergnek, hogy ilyen döntéseket hozzon. Majd úgy vélte, nem szabad megengedni magánvállalatoknak, hogy megmondják, országok hogyan és miként szervezzenek maguknak választást vagy kampányt. Szerinte az sem járható út, hogy kereskedelmi entitások hozzanak meg olyan önkényes döntéseket, amelyek mögül hiányoznak a jogi keretek, az olyanok, amelyeket parlamentek szoktak meghozni.

Vele meglepő módon egyetért a Facebook arca, aki arról is beszélt Aspenben: „Nem hiszem, hogy bármelyik társadalom azt akarja, hogy magáncégek legyenek azok, ahol a végső döntés megszületik ilyen ügyekben.” A portál felteszi a kérdést: akkor miért is döntött a Facebook ebben a kérdésben?

Hiába a sok óhaj, ha a gyakorlat mást mutat

Nem idegen a Facebooktól, hogy sanyargatja az abortuszellenes szervezeteket, állapítja meg a LiveAction: annak ellenére, hogy Zuckerberg folyamatosan azt hangoztatja, minden hangot hallani szeretne, már több ízben sor került arra, hogy magzatvédő szervezeteket nyomtak el a portál történetében.

Zuckerberg beismerésének az a hír is különleges jelentőséget ad, hogy a Facebook parancsnoki hídjának második számú embere, Sheryl Sandberg egymillió dollárt adományozott a Planned Parenthood-nak. A Live Action szerint ez nem az első eset, korábban ugyanis már támogatta őket Trump egyik 2017-es döntésével kapcsolatban.

Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató