Vadhajtások

CNN: Trump és Putyin új moszkvai nagykövetről egyeztetett

A CNN szerint az amerikai és az orosz elnök csütörtöki telefonbeszélgetésén felmerült egy új moszkvai nagykövet kiküldésének lehetősége is.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban folytatott telefonbeszélgetésében egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is egyeztetett – jelentette péntek este a CNN hírtelevízió. 

A televízió több, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy amikor Donald Trump a héten telefonon felajánlotta az orosz elnöknek az amerikai segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához, akkor megvitatták egy Moszkvában akkreditált új amerikai nagykövet kinevezésének szükségességét is. 

Az Egyesült Államok jelenlegi nagykövete az 59 esztendős Jon Huntsman, Utah állam korábbi republikánus kormányzója, többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztás egyik elnökjelölt-aspiránsa, aki 2017 óta teljesít diplomáciai szolgálatot az orosz fővárosban. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg elhagyni készül Moszkvát.

A CNN értesülései szerint Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó.

Donald Trump még csütörtökön, a telefonbeszélgetés napján újságíróknak azt mondta: „rövid, de jó” beszélgetést folytatott az orosz elnökkel. Nem tett azonban említést egy új amerikai nagykövet kinevezéséről.

A State Department (az amerikai külügyminisztérium) nem kommentálta a televízió értesülését Jon Huntsman esetleges távozásáról. A nagykövet hazahívása eddig – legalábbis a nyilvánosság előtt – nem merült fel, de tavaly novemberben nyilvánosságra hozta, hogy bőrrákot diagnosztizáltak nála.

(MTI)