Vadhajtások

A világ szégyene lenne, ha az UEFA a románok javára ítélne

Ma dönt az európai futballszervezet arról, mi legyen a Honvéd óvásával, amit közvetlenül a botrányos csütörtöki Európa-liga-mérkőzés után nyújtottak be. Csányi Úrnak most kéne minden kapcsolatát megmozgatnia, mert ezt nem úszhatják meg a oláhok.

Csütörtök este játszott egymással a Honvéd és a román Craiova, ami több szempontból is emlékezetesre sikerült. Egyrészt rettenetesen rossz meccs volt, a budapesti 0-0 után a visszavágón sem sikerült gólt lőni, ám ennél sokkal nagyobb probléma a román ultrák viselkedése. Az eset azzal indult, hogy a Craiova albán légiósa, Kamer Qaka nekiment Batik Bencének, amiért egyértelműen pirosat kellett volna kapnia. Az eset gyorsan tömegjelenetté fajult, a Craiova és Honvéd játékosok dulakodni kezdtek a román szurkolók előtt.

A mérkőzést egy ponton félbe is kellett szakítani, ugyanis a román drukkerek a bíró mellett robbantottak fel egy hanggránátot. A játékvezetőt ápolni is kellett, ám végül mégis folytatta a mérkőzés dirigálását – több-kevesebb sikerrel. Végül büntetőkkel kapott ki a Honvéd.

A budapesti együttes pénteken leszögezte, megóvja a Craiova elleni mérkőzést.

Klubunk számára elfogadhatatlan az, ami a találkozó végén történt, hogy a játékvezető, vagy éppen a játékosaink veszélynek legyenek kitéve. A Honvéd vezetése úgy döntött, hogy megóvja a találkozót, amelyet ilyen körülmények között nem lett volna szabad tovább folytatni!

– közölte a klub.

Állítólag a bírók azért nem fújták le a meccset és nem zárták ki a Craiovát, mert féltek a román ultrák dühétől. A román csendőrök nem tudták garantálni, hogy a húszezer felbőszült román nem fog a pályára rohanni. A román szurkolók az egész meccsen gyalázták a magyarokat, trianonoztak, rasszista megjegyzéseket tettek és köpködtek. Egyes beszámolók szerint a román biztonságiak kifejezetten hergelték is a kispesti stábot.

Az Index a mérkőzés után megszólaltatta Tóth Csabát, a Honvéd biztonsági szolgálatát is ellátó HardGuard Group helyszíni vezetőjét, aki azt mondta, több mint húsz éve van a szakmában, ilyet azonban még nem látott.

A Romániában lejátszott meccs azért is botrányos volt, mert a craiovai ultrák mellett a román rendőrök a rendbontást mosolyogva konstatálták és meg sem próbálták leállítani a román drukkereket.

Már a beléptetésnél elkezdődtek a provokációk, például azzal, hogy minden szurkolótól el akarták venni az övét. Nekünk kellett közbelépnünk, hogy csak azokat vehetik el, amiknek a csatja tényleg alkalmas fegyvernek egy verekedésnél. Az UEFA-ellenőr odahívásával kellett fenyegetőzni, hogy végül csak veszélyes öveket kelljen a szurkolóknak kint hagyniuk

– mondta Tóth, aki szerint alapvető szervezési hibák voltak, például a magyar drukkereknek véletlenül nem biztosítottak semmiféle büfét, azt ígérték, hogy a kétszáz Honvéd-drukkert, majd egyesével átkísérik a román szektornál lévőhöz.

A vezető szerint a román drukkerek egymás mellé álltak, majd büszkén lobogtatták fekete pólóikat, melyekre annyi volt nyomva „Trianon”, a rendezők nem avatkoztak közbe, büszkén nézték a hazaiak románkodását. A csendőrök csak akkor avatkoztak közbe, mikor a Honvéd drukkerek emiatt kiléptek a szektor mellett lévő lépcsőre.

A Honvéd szurkolói a körülményekhez képest nagyon jól vizsgáztak a mérkőzésen, nem volt semmilyen provokatív felirat vagy zászló a szektorban, és az őket ért sérelmeket is a maximálisan elvárható türelemmel viselték. Folyamatosan szólt például a hazai szurkolók kórusa a honvédosoknak, azt énekelve hogy »Döglött magyar a jó magyar!«

– mesélte.

Ezek után kisebb csoda lenne, ha az UEFA nem fogadná el az óvást és a román félnek kedvező ítéletet hozna, azonban sajnos itt minden elképzelhető… Most kéne valakinek erősen lobbiznia. Például Csányi Úrnak. Ha eddig még nem tette volna meg.

Forrás: 888.hu