2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Az EU arra kíváncsi, hogy sérült-e a jogállamiság Magyarországon, ezért meghallgatják Varga Juditot

[fb_button]Finn kezdeményezésre, a hetes cikkely szerinti eljárásban ma hallgatja meg az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy megállapítsák, sérült-e a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon.

Az Európa Parlament által elfogadott Sargentini-jelentés alapján Magyarország ellen megindított jogállami eljárás egy év után lépett új szakaszába, az Unió soros elnökségét betöltő finnek kezdeményezésére ma Varga Judit igazságügyi minisztert hallgatják meg az uniós ügyekért felelős miniszterek, hogy megállapítsák, sérültek-e a „demokratikus alapértékek” Magyarországon. Az Általános Ügyek tanácsában kérdéseket tehetnek fel a magyar félnek, és utána ajánlásokat fogalmazhatnak meg. Esetleg dönthetnek arról, hogy további ülésnapokat szánnak a magyar helyzet megvitatására.

A meghallgatás jelen állás szerint zártkörű lesz, sem a magyar álláspontot, sem a döntést nem hozzák nyilvánosságra. A finn kezdeményezésnek célja még a jogállamisági mechanizmusok újratárgyalása, az új költségvetési ciklusban bizonyos támogatásokat csak akkor fizetnének ki, ha a kényes nyugati ízlésnek megfelelő kormányzás folyik a célba vett tagországokban.

 A tanács az Index európai uniós szakblogja szerint a következő fejezetek alapján tekinti át a magyar jogállamiság helyzetét: Az alkotmányos és választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége és a bírók jogai, korrupció, adatvédelem, véleményszabadság, oktatási szabadság, vallásszabadság, a gyülekezés szabadsága, az egyenlő elbánáshoz való jog, kisebbségek jogai, beleértve a romákat és zsidókat, illetve a kisebbségek elleni gyűlöletbeszéd elleni védelem, bevándorlók, menedékkérők és menekültek alapjogai, gazdasági és szociális jogok.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató