Vadhajtások

Magyarellenesség: Két napig bírta a magyar felirat a helységnévtáblán

A románok úgy félnek a magyar szótól, mint örödög a tömjéntől. Két napja tették ki a Máramarosszigetet érintő három főútvonal mentén a helységnévtáblákra a város magyar elnevezését, de a csütörtökre virradó éjjel mindháromról lekaparták a betűket. A helyi RMDSZ-szervezet vezetői feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

Harminc éves álma vált valóra a máramarosszigeti magyarságnak azzal, hogy kedden végre kihelyezték a város három bejáratánál a magyar helységnévtáblákat – nyilatkozta a Maszolnak szerdán Béres István László, a történelmi Máramaros területi RMDSZ-szervezet elnöke.

A volt parlamenti képviselő szerint a Tisza-parti város lakosságának 10 százalékát kitevő magyar közösség számára nagy eredmény volt ez, és aznap reményét fejezte ki, hogy illetéktelen kezek nem fogják bántani a táblákat, illetve a politikai erők értékelik majd a jövőben is a toleranciának eme megnyilvánulását (a közigazgatási törvény ugyanis nem kötelezte volna az önkormányzatot a kétnyelvű feliratozásra, mert a magyar kisebbség aránya nem éri el a 20 százalékos küszöböt, de a város román polgármestere egy 2016-os ígéretét beváltva a magyar helységnév feltüntetése mellett döntött).

Forrás: Hunhír