Vadhajtások

Egyesült Királyság: A színházak betiltják a „hölgyeim és uraim” kifejezést az új, nemek szempontjából semleges iránymutatások alapján

Az új, a nemek szempontjából semleges iránymutatások értelmében az Egyesült Királyságban a színházi közönséget felszabadítják az olyan elnyomó mondatoktól, mint a „hölgyeim és uraim”. Ugyanakkor az Equity, a színészek szakszervezete határozottan javasolja az előadóművészeknek szóló, megjelenésen alapuló bókok elkerülését – írja a Voiceofeurope.com. 

Az új politika támogatói azt állítják, hogy méltányosabb környezetet teremtenek az LMBT-előadóművészek és a közönség olyan tagjai számára, akik nem tekintik magukat sem férfinak, sem nőnek.

Az LGBT-aktivisták szerint a „hölgyeim és uraim” kifejezések, amelyeket évszázadok óta használnak a színházakban, eredendően elnyomó jellegűek, és kizárják az olyan személyeket, mint az énekes Sam Smith, aki magát „nem binárisnak” határozza meg.

A színész szakszervezete sürgeti az Egyesült Királyságban működő színházakat, hogy vezessenek be és tartsák be a nemek szempontjából semleges terminológiát a kollektív szerződésekben, mind a közönség előtt, mind a színfalak mögött.

Ezenkívül a Equity új iránymutatásai azt is tanácsolják, hogy ne gratuláljanak az előadóművészeknek a „megjelenés, ruházat, hang, minőség, identitás vagy bátorság” kifejezésével.

A londoni Nemzeti Színház nyilatkozta, mondván, hogy bár még mindig használják a „hölgyek és uraim” kifejezést néhány bejelentésben és bejegyzésben, prioritás ezentúl ezeknek a mondatoknak a kivonása.

A Royal Shakespeare Company szintén követi ezt a példát, bejelentette, hogy „olyan környezet megteremtésére törekszik, amely fogadja és támogatja a transzszexuális embereket és az embereket, akik nemük szerint gendersemlegesek”.

Nica Burns, a Nimax Theatre társtulajdonosa, válaszul az új, a nemek szempontjából semleges iránymutatásokra, kijelentette:

„A színházi élmény és szórakozás nem lehet megosztott és közösségi élmény egyetlen auditoriumban van, és szeretnénk kiszolgálni a közönségünket, és nagyszerű estét adni nekik. Nem szeretnénk, ha bárki sértődött vagy bosszantott lenne. ”

Októberben a londoni Old Vic színház – egy eredetileg 1818-ban alapított színház – ehelyett a férfi és női mellékhelységeket gendersemleges wc-re váltotta fel.

Vadhajtások.hu