2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Kamu Geri, Kib@szott Dobrev és Jákob Petya - ők a kommunisták kedvencei

Idea: a DK a második legerősebb párt, Karácsony Gergely a legnépszerűbb az ellenzéki szavazók körében.

Az önkormányzati választások sem rendezték át az ellenzéki pártok közötti erősorrendet, a DK bír egyelőre a legnagyobb táborral. (Tehát nem a Momentum és a Jobbik, Gyurcsány a góré)

Az ellenzéki szavazók körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus. A budapesti főpolgármestert, Gyurcsány Ferencné a Demokratikus Koalíció EP-képviselője követi, míg a dobogó harmadik fokára a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter állhatott fel.

Az IDEA Intézet havi pártpreferencia-kutatására 2019. október 29 – október 31. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága a szeptember végén mért adatokhoz képest annyiban változott, hogy az önkormányzati választások erősebb mozgósító hatása érzékelhetővé vált a felmérésből. Így a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya jelenleg 33 százalék a teljes felnőtt népesség körében, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 51 százalék.

Meg kell jegyezni, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati kampány alatt támogatottságukat nem növelték, érdemben több szavazójuk nem lett, a már meglévő tábor rendeződött össze egy „választói tömbbe” azáltal, hogy az együttműködés révén kvázi kétpártrendszerszerű versenyhelyzetet alakítottak ki. Ennek megfelelően kevéssé lehetett számítani a „győzteshez húzás” ismert jelenségére.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknak pedig a 14 százaléka támogatja, amellyel továbbra is az ellenzék legnagyobb pártja. A Jobbik támogatottsága nem változott, 7 százalék a teljes népesség és 9 százalék a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MSZP és a Momentum nyáron még azonos méretű szavazótábora egymáshoz viszonyítva apró elmozdulást mutat. A szocialisták támogatottsága a teljes népesség körében öt, a Momentumé hat százalék. Utóbbit a biztos szavazó pártválasztók 9, az MSZP-t 7 százaléka támogatja október végén.

A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP támogatottsága egyaránt két százalék. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az önkormányzati kampányban érezhetően kevesebbet szerepelt, és ez aktív szavazótáborának csökkenésében is érzékelhető. A júliusi 4 százalék és a szeptemberi 3 százalék után október végén a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja a politikai osztály kritikus pártot. A Párbeszéd továbbra sem tudta Karácsony Gergely kimagasló népszerűségét saját előnyére fordítani: 2019. október végén a teljes népesség 1 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja a mandátumot nyert főpolgármester pártját.

A Mi Hazánk Mozgalom legfrissebb mérés szerint a teljes népesség körében 2 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, biztos szavazó pártválasztóknak pedig 3 százaléka támogatja.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százalékát teszi ki.

A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy az EP-választás után érzékelt ellenzéki átrendeződés az önkormányzati választásokat követően lényegesen nem gyorsult fel.

Karácsony, Dobrev, Jakab – ellenzéki szimpátiaverseny dobogósai

A válaszadóknak egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályozniuk az ellenzéki politikusokat aszerint, hogy mennyire tartják szimpatikusnak őket. A kutatásban csak ellenzéki pártelnököket, illetve frakcióval vagy EP-képviselettel bíró pártok elnökeinek és vezető politikusainak megítélését vizsgáltuk.

Az eredmények alapján Karácsony Gergely főpolgármester a legszimpatikusabb politikus az ellenzéki szavazók körében (1-től 10-ig terjedő skálán 8,1 pont). A párbeszédes politikust Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője (7,5 átlagpont) követi, míg a dobogó harmadik fokára a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter (7,3 pont) állhatott fel.

Őket követi Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (7,1 pont), Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (7,0 pont) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője (6,5 pont) követi.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc és a Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője egyaránt 6,4-6,4 pontot értek el az 1-től 10-ig terjedő skálán. Őket két pártelnök, így az MSZP elnöke, Tóth Bertalan (5,3 pont) és Kovács Gergő, az MKKP vezetője (5,0 pont) követi. A lista sereghajtói Sneider Tamás a Jobbiktól (4,5 pont), és Kendernay János az LMP-től (3,1 pont), és végül Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (1.6 pont).

A főpolgármester (4,9 pont) a bizonytalan pártpreferenciájú szavazók körében is a legszimpatikusabb ellenzéki politikus. Az ellenzéki politikusok a bizonytalanok táborában azonban már lényegesen gyengébb szimpátiával rendelkeznek, mint az ellenzéki szavazók körében. Karácsony az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok táborában is a legszimpatikusabb, ugyanakkor a lista sorrendje eltérő a két csoportban.

A bizonytalanok válaszaiból képzett rangsor második helyezettje Fekete-Győr András (4,4 pont), míg a harmadik Dobrev Klára, a momentumos Cseh Katalinnal és a párbeszédes Szabó Tímeával megosztva (4,3 pont). Őket Jakab Péter a Jobbik politikusa követi (4,0 pont), majd az MKKP elnöke, Kovács Gergő (3,9 pont), Gyurcsány Ferenc (3,4 pont) és Kunhalmi Ágnes (3,2 pont) következik. A lista végén ismét ellenzéki pártvezetők találhatóak: a szocialista Tóth Bertalan (2,8 pont), a jobbikos Sneider Tamás (2,6 pont), valamint az LMP elnöke, Kendernay János (2,3 pont), és végül Toroczkai László, a Mi Hazánk vezetője (1.8 pont).

Forrás: ATV nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató