Vadhajtások

Kiáll a Székely Nemzeti Tanács mellett a parlamenti bizottság

Állásfoglalást fogadott el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a parlament nemzeti összetartozás bizottsága tájékoztatta Pánczél Károly, a testület fideszes elnöke kedden.

A bizottság az állásfoglalásban felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák – tette hozzá.

A nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén – melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is meghallgatták – foglalkozott a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel.

Az egyhangú döntéssel elfogadott állásfoglalásban rögzítették, a nemzeti összetartozás bizottsága üdvözli a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést, melynek lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A bizottság meggyőződése, hogy ezek a régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését – olvasható az állásfoglalásban.

Forrás: MTI