Vadhajtások

Finnország: Rasszista hazugsággal buktatta le magát a csalásért elítélt szocialista képviselő, Hussein

Háromrendbeli csalásért ítélték el korábban azt a finn kormánypárti képviselőt, aki a politikai életben is büszkén hangoztatja migráns hátterét, de büntetett előéletéről „elfelejtette” tájékoztatni pártját. A szomáliai származású, szociáldemokrata színekben Helsinki városi tanácsába bejutott Abdirahim Hussein több mint 12 ezer eurónyi szociális juttatást vett fel éveken át jogosulatlanul, és bár lebukott és elítélték, esze ágában sincs lemondani. Az ügy ráadásul egy hazugsággal kezdődött.

Bár a kormányzó szociáldemokraták képviselői rendre a jogállamiságot kérik számon más országoktól az Európai Parlamentben, saját házuk táján komoly csontváz esett ki a szekrényből, amiről mélyen hallgatnak.

Az Iltalehti című napilap robbantotta ki a botrányt, amikor kiderítették, hogy az Antti Rinne miniszterelnököt is a kormány élére delegáló Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) vállaltan migráns hátterű helsinki képviselője módszeresen, évekig visszaélt a szociális ellátórendszerben számára biztosított juttatásokkal, amiért

három különböző esetben is elítélte a bíróság.

 A szomáliai gyökerekkel rendelkező Abdirahim „Husu” Hussein egy füllentéssel buktatta le magát.

A politikusként és rádiósként is ismert férfi politikai karrierje mellett taxisofőrként is dolgozik.

Vasárnapi tweetjében hosszasan ecsetelt egy történetet, miszerint az autópályán rakott ki a kocsijából egy rasszista megjegyzéseket tévő utast.

Amikor a Helsingen Sanomat újságírója utánajárt a sztorinak, rákérdeztek, hogyan tehette ki utasát egy ilyen balesetveszélyes helyen, a városi tanácsos inkább beismert egy hazugságot.

Azt állította, hogy a férfi valóban tett rosszindulatú megjegyzéseket, miszerint „ha meg akarja menteni Finnországot, akkor menjen haza Szomáliába”, de ő ennek ellenére sem rakta ki az autóból. A kitalált sztorival csak a „főként külföldi származású taxisok ellen elkövetett zaklatásokra” akarta felhívni a figyelmet.

A lap azonban nem hagyta annyiban a sztorit: megkeresték a városi taxitársaságot, ahol

hivatalosan cáfolták Hussein történetét,

mivel az autója GPS adatai szerint a megjelölt időben a környéken sem járt, és nem vett fel utast sem. A szomáliai származású finn szociáldemokrata ekkor már nem magyarázta tovább a dolgot, inkább bocsánatot kért és törölte a posztot a Twitterről.

Az Iltalehti című helsinki lap kiderítette, hogy a férfi saját pártjának is hazudott. Ugyanis a legutóbbi választások idején amikor Hussein bekerült Helsinki városi tanácsába,  minden hivatalos fórumon büntetlen előéletűnek vallotta magát, holott korábban háromszor is elítélték csalásért. Akkoriban még a délnyugat-finnországi Turku városában taxizott, ahol 1998 és 2002 között éveken át felvette a munkanélküli segélyt, miközben a taxizásért fizetést kapott. Az sem zavarta meg ebben, ha lebukott, továbbra is visszaélt a szociális juttatással. Bár először 2000-ben elítélték emiatt, 2001-ben és 2006-ban újra bíróság elé kellett állnia, mert nem hagyta abba a „kettős játékot”.

A három ítélet indoklása szerint a férfi összesen több mint 58 ezer finn márka (mai értéken mintegy 12 ezer euró) szociális juttatást vett fel jogalap nélkül, amiért a bíróság első- és másodízben 50-50 napi büntetési tétel (az akkori egy napi tétel összegét nem tartalmazza az ítélet) megfizetésére kötelezte.

Ennyi hazugság után Abdirahim Hussein nem mondott le mandátumáról, hanem azt közölte, hogy majd

„a választók mondjanak róla ítéletet”.

A SDP elnökét a Parlamentben kérdezték, mi a véleménye párttársa hazugságairól, de Antti Rinne miniszterelnök hárított, ugyanis szerinte a városi tanács tagjának ügyei nem tartoznak a finn parlamentre, még ha sajnálatos is, hogy valaki “nyilvánvalóan hazudott”.

Forrás: v4na.com