Vadhajtások

Hollandiában elvágták a Kék mecset hangkábeleit

Az amszterdami Kék mecset imádsághívása, mely először múlt pénteken lett volna hallható Amszterdam New West kerületében, elnémította valaki, aki levágta a hangrendszer kábelét. Ezért megismétlik az imára hívást.

A Kék mecset az első mecset volt a holland fővárosban, ahol az imádságra való felhívás megerősített hangzású hangszórókon keresztül szólt volna – jelentette a De Telegraaf holland napilap.

A vitatott terv sok ellenállásba ütközött az amszterdami helyiek részéről, akik szerint az imádságra való felhívás istentelen hangos szintre történő erősítése agresszív, szükségtelen, zavaró és végül ellentétes a holland értékekkel. Annak ellenére, hogy széles körű ellenállással szembesültek, Yassin Elforkani az imám vezető, a továbbiakban is folytatta a tervét.

Geert Wilders, a nemzeti populista Szabadságpárt vezetője kifejezte érzéseit a mecset azon terveiről, hogy egy Tweet-en erősítse az imádságra való felhívását, és ezt írta:

„A sikoltozó gyűlölet templomoknak, mecseteknek, mindegyiknek be kell zárnia. Csinálják ezt inkább Szaúd-Arábiában. De itt nem. Ez a mi országunk, és az iszlám nem Hollandia része. ”

 

Még Amszterdam polgármestere, Femke Halsema is ellenzi az imahívás felerősítését, de azt állítja, hogy jogilag semmit sem tehet a megvalósítás ellen.

Egy októberi Facebook-üzenetben a mecset testülete azt mondta, hogy remélik, hogy a hangos imahívás segít „normalizálni az iszlámot ebben a gyönyörű világvárosban, Amszterdamban”.

A muszlim hívők, a nemzetközi és a helyi sajtó tagjai mellett a Kék mecset előtt várakoztak, amikor a hangszórókat bekapcsolták, de mindenki meglepetésére hangot nem hallottak.

Sok percnyi csend után a mecset testületének szóvivője vonakodva fordult a médiához, mondván:

„Ez nagyon fájdalmas. A hangrendszer meghibásodott. Nagyon kényelmetlenül érzem magam. ”

„Izgatottan es sokan vártuk az imára hívást. Meglepett minket, hogy semmi sem volt hallható ”- mondta később a szóvivő a Het Parool újságíróinak.

„Teszteltük a hangrendszert, és minden jól működött. Nem akartuk ma csinálni a hangpróbát. Biztos, hogy előző este vagy ma reggel történhetett valami – folytatta.

“Feltételezzük, hogy egy gyerekes tréfa” – mondta a szóvivő, és hozzátette: – Megértjük a viccet. Most, hogy megtaláltuk, hol a hiba, javítani fogjuk, és ügyelünk arra, hogy soha ne ismétlődhessen meg”.

Vadhajtasok.hu