Vadhajtások

Higgadj le, Greta! – Donald Trump beszólt az év emberének választott Greta Thunbergnek

Donald Trump csütörtökön abból az alkalomból, gúnyolta ki Greta Thunberget, hogy a Fridays For Future környezetvédő mozgalmat elindító svéd tizenévest választotta a Time magazin az év emberének. Az amerikai elnök nevetségesnek nevezte Greta győzelmét, Trump szerint a lány jobban tenné, ha beiratkozna egy haragkezelő tanfolyamra, aztán pedig egyik barátjával beülne egy moziba egy jó, régi típusú filmre.

Higgadj le, Greta! – idézte az elnök tweetjét az NBC, amelynek cikkét a szeretlekmagyarorszag.hu szemlézte. Trump azt is megemlítette, hogy ő 2016-ban, tehát megválasztása évében lett az év embere a tekintélyes hetilapnál, és az idén is a jelöltek között volt. Greta Thunberg reagálásképpen rögtön módosította a Twitterren közzétett életrajzát, amelyben magát haragkezelési problémáján dolgozó tinédzsernek nevezte, aki éppen lehűti magát és egy régi típusú filmet néz egy barátjával.

Ugyancsak nekiment a Time magazinnak az elnök legidősebb fia, Donald Trump jr. is. A Time félreteszi az életükért és a szabadságukért küzdő hongkongi tüntetőket, hogy előtérbe toljon egy tinit, akit marketingtrükknek használnak fel. Hogy merték ezt tenni? – tette fel a kérdést az ifjabb Trump.

Trump, és fia sem érti, hogy miért Greta Thunberg lett az Év Embere a Time magazinnál. Fotó: Time

Nem ez volt az első eset, hogy az amerikai elnök megpróbált gúnyt űzni Greta Thunbergből. Amikor Greta szeptemberben érzelmekre ható beszédet mondott az ENSZ-közgyűlés előtt, Trump így tweetelt: Olyan, mint egy nagyon boldog fiatal lány, aki a fényes és csodás jövőbe néz. Oly jó látni őt. Thunberg nem válaszolt neki közvetlenül, de néhány órával később ugyancsak frissítette életrajzát a Trump által mondottak szellemében.

Nem itt kellene lennem. Vissza kellene mennem az iskolába az óceán túlpartjára. Most mindannyian hozzánk, fiatalokhoz jöttök a reménységért. Hogy meritek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat üres szavaitokkal – mondta az idei klímacsúcson a New York-i ENSZ-palotában Greta Thunberg, akit már az idén esélyesnek tartottak a Nobel-békedíjra is.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu. Fotó: CNN