2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Az idei Budapest Pride jelszava: Vedd vissza a jövőd és a klímaváltozás lesz

Idén is megrendezésre kerül a magyarországi szexuális kisebbségek jogaiért kiálló Budapest Pride Fesztivál, ami idén immár negyedszázados lett. A huszonöt éve életre kelt hazai mozgalmi rendezvénysorozat 2020-as szlogenje a

„Vedd vissza a jövőd!”

– lesz, utalva arra, hogy a fesztivál tematikája a „közös jövőtervezés és az egymást összekötő hidak építése” körül fog forogni. A szervezők szerint a magát mára Magyarország legnagyobb civil fesztiváljává kinövő, és idén már a jelek szerint a lakhatási válságot és a klímaváltozást is tematizáló rendezvénysorozat programjai 2020 nyarán ezekre a kérdésekre fogják keresni a választ:
  • Milyen válaszokat adhatunk a mindennapjainkat átszövő apátiára, a klímakrízist övező növekvő félelemre, a lakhatási válságot és a mindennapi megélhetést övező nehézségekre és szorongásra?
  • Milyen válaszaink vannak a demokrácia válságára, amikor sorozatosan születnek narratívák és döntések az érintettek bevonása nélkül?
  • Milyen utakon tudunk elindulni egy részvételt és reprezentációt jobban biztosító demokrácia felé?
  • Hogyan tudunk hidakat képezni a társadalomban egyre növekvő árkok fölé?
Az egy hónapos fesztivált ebben az évben is egy több ezer fősre tervezett Pride-felvonulás zárja majd július 4-én a tervek szerint, amelyről a szervezők azt ígérik., hogy „a szabadság és az egyenlőség jegyében borítja majd szivárványba Budapest utcáit”, és amelyhez tavaly óta már bármelyik ponton be lehet csatlakozni, miután a a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a TASZ segítségével bírósághoz fordult, hogy megszüntesse a menetet kordonok közé szorító rendőrségi gyakorlatot.      
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató