Vadhajtások

Az eddig magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt

Megszűnnek a tranzitzónák is – jelentette be Gulyás Gergely.

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szerdán a kormány bejelentette, hogy június 2-től vissza lehet menni az iskolába, nyitnak az óvodák, bölcsődék. „A járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

Erre Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. A tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik.

Ilyen előzmények után Gulyás a csütörtöki Kormányinfót azzal kezdte, hogy a járvány alatt a védekezés a kormány szerint hatékony volt, az első fázis sikerrel zárult. „A vírus elterjedését eddig sikerült megakadályozni, de a veszély nem múlt el.” Azzal, hogy a fővárosban is enyhítettek, fontos, hogy a védelmi szabályokat mindenki tartsa be – mondta.

Az eddig magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt – fogalmazott Gulyás.

Szerinte ehhez emberek és a kormány is nagyban hozzájárult.

A védekezés második szakasza ma arról szól, hogy fenn kell tartani a bevált intézkedéseket. Az egészségügyben marad a járványügyi készültség, marad az Operatív Törzs. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad.

Gulyás azt is bejelentette, hogy a kormány megszünteti a tranzitzónákat.

 

 

(HVG)