2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Orbán: Számos más európai országnál sikeresebb volt a védekezésünk

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorának a vendége, ahol beszélt a koronavírusról, annak Magyarországra gyakorolt hatásáról, a jövőben intézkedésekről és a nemzeti konzultációról,- írja a Pesti Srácok.
Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában ismertette, hogy a parlament rövid időn belül megszünteti a veszélyhelyzettel kapcsolatos jogrendet, ugyanakkor ébernek kell lenni, hiszen a vírus köztük van, ám a rendkívüli jogrendre nincs szükség. A járványügyi készültségek megmaradnak, létrejön egy azonnali bevetési egység, hogy bárhol rögtön lehessen cselekedni, ha hirtelen romlana a helyzet, az Operatív Törzs dolgozik tovább és megmarad a kórházparancsnoki rendszer. A miniszterelnök elmondta, hogy számos európai országnál sikeresebb volt a magyar védekezés.
Nálunk gazdagabb országok is rosszabbul jártak, míg a visegrádi országok nagyon jól védekeztek. Az első csatát megnyertük, ez a győzelem már a zsákban van”
– közölte, majd azzal folytatta, hogy nem szabad elfelejteni, hogyha a vírus esetleg felszaporodik, akkor ismételten az idősek lennének a legnagyobb veszélyben.
A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy a sikeres védekezés legfontosabb része volt, hogy az emberek elfogadják a szabályokat. A kormány ősszel egy második hullámra számít, ezért egyetértési pontokra van szükség. Orbán Viktor elmondta, hogy most van idő arra, hogy egyetértési pontok alakuljanak ki a jövőbeli védekezés esetében. A gazdasággal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy egyelőre több mint egymillió munkahelyet sikerült megmenteni, azoknak akik elvesztik a munkájukat, nem segélyt, hanem munkahelyet akarnak adni. Elmondta, hogy bértámogatás és beruházási támogatás is van.
Ha össze akarjuk vetni magunkat a nyugatiakkal, akkor ilyen szoros összefüggés a jó kormányzás és a gazdasági helyzet között még nem volt korábban”
– ismertette Orbán Viktor, majd azzal folytatta, hogy az emberek sokszor azt gondolják, hogy a kormány és a gazdaság két külön dolog, de ez most nem így van.   Elmondása szerint jelenleg egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk és fantasztikus eredményeket lehet elérni. A miniszterelnök abban bízik, hogy a következő évben több pénz áll majd a rendelkezésre, de ennél fontosabb, hogy azt jól költsék el.
Még senki sem tudja, hogy a járvány első szakasza, hogyan érintette a gazdaságokat, éppen ezért a 2021-es költségvetés is a gazdaság védelméről és a járvány elleni védekezésről szól majd. Korábban már sikerült egy nehéz válságot kezelni 2010 után”
– fogalmazott a kormányfő, majd közölte, hogy a 2010-es válságkezelés mellett olyan új lépéseket is bevetettek, amire korábban nem volt példa, ilyen példának nevezte a hitelmoratóriumot, amit különösen a kisebb pénzűek vették igénybe. Jó hírnek nevezte a miniszterelnök, hogy az emberek egyharmada nem élt a lehetőséggel.
Európában is példátlan lépésnek számít a hitelmoratórium”
– ismertette. Orbán Viktor elmondta, hogy az erős kormányzás is szükséges ahhoz, hogy a kormány jó megállapodást tudjon kötni a bankokkal.
   Forrás: Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató