2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Donáth Anna megint más műsort néz: AZ EU tegnap kimondta, hogy Orbán ellopja a pénzt

Az erőszakoló Laci lánya, az Anna megint valami teljesen más műsort nézett. Az imént írta Facebook-oldalán a következőket:
De nem csak a pénzről szóltak a tárgyalások; legalább ilyen fontos volt az is, hogy mi történik azokkal a pénzekkel, amiket az EU-tól kapnak a tagállamok. Az Európai Unió tegnap egyértelmű jelzést tett: látja, hogy ellopják a pénzt Magyarországon. És elege van. Megszületett a döntés: egy erős Európában szükség van jogállamisági feltételrendszerre, ami megakadályozza, hogy a korrupt kormányok – például a magyar kormány – számolatlanul lopják az uniós forrásokat.
    Valaki szóljon már neki, hogy mégis 3 milliárd euróval többet kaptunk, mint az eredeti álláspont szerinti összeg.Akit érdekel esetleg ennek a betegagyúnak a hülyesége, annak beillesztjük a teljes agymenését: Az Európai Unió intézményeinek döntéshozatala a kompromisszumokra épül. Ez azt jelenti, hogy az eredeti célokhoz képest szinte soha nem lehetünk elégedettek az eredménnyel – de soha nem állunk fel eredmény nélkül az asztaltól.Az ötnapos tárgyalásnak meg is lett az eredménye: az EU-s tagállamok vezetői éjjel megállapodtak a közösség következő 7 éves költségvetéséről. 1074 milliárd eurós keretet szabtak, ehhez jön hozzá egy 750 milliárdos helyreállítási alap. Utóbbi egészen biztosan véget vet az „Európa nem segít, csak a türkök”-féle kritikáknak.
De nem csak a pénzről szóltak a tárgyalások; legalább ilyen fontos volt az is, hogy mi történik azokkal a pénzekkel, amiket az EU-tól kapnak a tagállamok. Az Európai Unió tegnap egyértelmű jelzést tett: látja, hogy ellopják a pénzt Magyarországon. És elege van. Megszületett a döntés: egy erős Európában szükség van jogállamisági feltételrendszerre, ami megakadályozza, hogy a korrupt kormányok – például a magyar kormány – számolatlanul lopják az uniós forrásokat.A pontos részletek ősszel derülnek ki, de bármi is lesz a döntés, azt a magyar miniszterelnök nem vétózhatja meg – minősített többséggel döntenek majd a tagállamok vezetői. Egyelőre viszont csak a mechanizmus szükségességéről állapodtak meg. Ahhoz, hogy ez valóban hatásos eszköz legyen a korrupt kormányok megfékezésére, konkrét kötelezettségekre van szükség.Mi továbbra is azért dolgozunk, hogy:➡️ Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy Polt Péterek ne tudják megakadályozni a NER-oligarchák felelősségre vonását.➡️ Az önkormányzatok, civil szervezetek és helyi vállalkozók közvetlenül jussanak EU-s forrásokhoz. ➡️ A legfontosabb pedig, hogy 2022-ben leváltsuk a Fideszt – hogy az EU-s pénzeket ne a demokrácia leépítésére, hanem annak építésére fordítsuk.A tárgyalásokon legkeményebben pont a Momentum szövetséges miniszterelnökei álltak ki Orbán Viktor ellen: Xavier Bettel luxemburgi és Mark Rutte holland miniszterelnökök egyértelművé tették, hogy nem engednek a jogállamisági kritériumokból, és elegük van az EU-s pénzek ellopásából.A végeredmény tehát bizakodásra ad okot: Magyarország, ahogy 2004 óta minden folyamatosan, a következő hét évben is rengeteg EU-s forráshoz jut. A mi feladatunk az lesz, hogy szövetséges kormányfőkkel és a Renew Europe frakciónkkal biztosítsuk, hogy az ősszel véglegesített jogállamisági mechanizmus képes legyen megakadályozni, hogy a magyar kormány a saját állampolgáraitól vegyen el uniós pénzeket. Minden gondunkat persze nem fogja megoldani az EU – a magyar társadalomnak kell felszabadítania Magyarországot.Mi a Momentumban ezért dolgozunk. Kicsit több mint egy éve lettünk a bizalmatokból Európai Parlamenti képviselők. Akkor azt vállaltuk, hogy megmutatjuk mindenkinek: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, az EU-s pénzek pedig nem őt, hanem a magyar állampolgárokat illetik. Úgy tűnik, ezt már mindenki kezdi megérteni.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató