2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szégyen: 8,5 hónapig tartották letartóztatásban Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológust

Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus 8,5 hónapja tartó letartóztatása, az ügyben tapasztalt bírói eljárás óriási közfelháborodást okozott: nem kizárhatóan ennek hatására megenyhült az eddig hajthatatlannak tűnő Budai Központi Kerületi Bíróság. A ma délelőtt tartott tárgyalás végén dr. Bárány Mária bíró helyt adott a szabadlábra helyezésről szóló immár sokadik védői indítványnak, azaz megszüntette dr. Szöőr Anna letartóztatását – értesítette portálunkat dr. Gaudi-Nagy Tamás, a jogász-pszichológus egyik védője, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Gaudi-Nagy Tamás személyesen ment a Gyorskocsi utcába, hogy hazavigye a hónapok óta 8 személyes cellában sínylődő kétdiplomás nőt. A PestiSrácok.hu hozta nyilvánosságra, hogy az ismert antibolsevista és antiliberális közéleti szereplőt, a 2006 őszi rendőrterrort vizsgáló Civil Jogász Bizottság tagját, a Lovas István Társaság egyik alapítóját, a Hímezz Magyarra mozgalom elindítóját egy magántermészetű családi ügyben tartóztatták le idén február 18-án. A Szöőr Annával elszámolási vitában álló jelenlegi férje, gyerekeinek keresztanyja és egyik jogi képviselőjük, dr. Sz. János ügyvéd jelentették fel zaklatás miatt, amiért a pszichológus-jogász állítólag kéretlen levelekkel háborgatta  őket.Hétfőn délután szabadon engedte Szöőr Annát a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). A védők alapos indoklása kitért arra, hogy semmilyen törvényben előírt indok nem áll fenn a fogvatartáshoz, mint legsúlyosabb kényszerintézkedéshez. Azzal az ügyészi ellenérvvel sem értett egyet a bíróság, amely szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a vádlott szabadlábon folytatná a sérelmezett cselekményeket. Végül a szabadlábra helyező határozatban a továbbiakban  három sértett esetében a távoltartást rendelte el, még azt a védői ajánlást sem látták szükségesnek, hogy a zaklatással vádolt jogász-pszichológus csak megfigyelt eszközöket használhasson – részletezte a történteket a PestiSrácok.hu-nak Gaudi-Nagy Tamás. A ügyész fellebbezett a döntés ellen, de kényszerintézkedés esetében ennek nincs halasztó hatálya, Szöőr Annát azonnal ki kell engedni a börtönből – tette hozzá a védő.

Dr. Szabó Barbara ügyész indokolás nélkül fellebbezett a döntés ellen, de kényszerintézkedés esetében ennek nincs halasztó hatálya. Szöőr Annát azonnal ki kell engedni a börtönből, ahol február óta bezárva tartják.

Még ilyenkor, egy bírói végzés után is akadályokba ütközünk. Normál esetben egy ilyen végzés után 2-3 órával a letartóztatottat szabadon engedik. Egészen abszurd, hogy különböző hivatkozásokkal még mindig húzzák az időt. Először hiába érdeklődtem, mint a védője, hogy mikor engedik ki, egy “majddal” kellett beérnem. Aztán a váltásra hivatkoztak, meg a lefoglalt tárgyak kiadására. Végül azt mondták, hogy 19 órás váltás után jöhet ki legkorábban  

– mondta Gaudi-Nagy Tamás, aki többekkel a Gyorskocsi utcában várta Szöőr Anna szabadulását. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője hozzátette, hogy a késedelmes szabadításra tekintettel jogellenes fogvatartás miatt panasszal és kárigénnyel fognak élni.

Gaudi-Nagy Tamás arról is beszélt, hogy Szöőr Anna ügyében a harc nem ért véget, és a mai döntésben nagy erővel hatott a hazafias szervezetek kiállása és a nyilvánosság is. Ma mindenesetre sokkal enyhébb, együttműködőbb bírói magatartást tapasztaltak, de ebben nyilván az is szerepet játszhatott, hogy a Pesti Srácok október 30-án az ügyről megjelent cikkét a védelem a bíróság részére ma benyújtotta. A büntetőper jövő január 27-én folytatódik. A mai tárgyaláson újabb elképesztő részletekre derült fény.

Most tudtuk meg, hogy a per iratanyagából 500 oldalt eddig nem kaptunk meg, és így kellett eddig ellátnunk a védelmet. Ebben az eddig nem ismert 500 oldalban vannak a korábbi távoltartásokra és azok állítólagos megszegésére vonatkozó iratok. Ezekben újabb “zaklató” üzenetekre hivatkoznak, csakhogy azok dátuma, szövege megegyezik a vádiratban szereplőkkel, illetve a távoltartást állítólag megszegő üzenetek egyike sem található meg az iratok között, illetve azokról egyáltalán nem nyert bizonyítást, hogy Szöőr Anna küldte volna. További érdekesség, hogy gyermekei keresztanyja vonatkozásában a vád 400 kéretlen sms-ről szól, de ezek közül összesen csak 16 üzenet áll rendelkezésre szöveggel az iratokban.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, cikkünk hozzászólásai között, az egyik feljelentő, azaz az ügy egyik sértettje, Szöőr Anna férje, V. Sz. László  bosszúról árulkodó és rágalmazó megjegyzéseket tett, amelyeket nem csak a perben nyújtottak be, hanem magánindítványas feljelentést is tesz Szöőr Anna emiatt.

Az említett hozzászólásban a férfi zsigeri nőgyűlőletét sem rejtette véka alá, amikor azt írta: “ha egy nő az ura ellen lép, így jár. Tanuljon belőle az összes aljadék”

Dr. Szöőr Anna ügyében megszámlálhatatlan megkeresést kapott cikkünk után szerkesztőségünk is és a Szöőr Anna melletti szolidáris kiálláshoz is sorra csatlakoznak jogvédők és  nemzeti civil szervezetek. A Lovas István Társaság, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, a Nemzetegyesítő Mozgalom, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület, és a Országos Trianon Társaság után Reiner Péter vészkorszak-túlélő is támogatásáról biztosította a börtönbe zárt jogász-pszichológust, aki az internetfigyelő cikke szerint további lépéseket tervez az ügyben feltételezett jogsértések miatt.

 

Szöőr Anna szabadult – Fotó: Gaudi-Nagy Tamás

  A jogász-pszichológus elsőként a PestiSrácok.hu-nak beszélt a vele történtekről:
Voltak nagyon nehéz napok, de annak a tudata, hogy ártatlan vagyok, segített megőrizni a hitet és a higgadtságot. Megdöbbentő, hogy 36 e-mail miatt, ha azokat egyáltalán én írtam, börtönbe kerülhet valaki. Nagyon rossz üzenet lenne egy betegedő társadalomnak
– fogalmazott Szöőr Anna. Az ügyéről azt állítja, annak hátterében házastársi bosszú és anyagi haszonszerzési cél áll. Ennek volt a kinyújtott karja az igazságszolgáltatás. A bírókat korábban gyakran nevezte vöröstalárosnak, amit nem vettek jó néven, szerinte az eljárás több mozzanatában is megmutatkozott. A meghurcolt jogász-pszichológus arról is beszélt, hogy manipulált bizonyítékok is kerültek a bíróság elé. Több e-mailről bebizonyosodott, hogy ugyan az ő személyes e-mail címéről küldték azokat, de nem az ő szerveréről. Hamis vád miatt egyébként feljelentést tettek és a nyomozás el is indult az ügyben.Szabadlábra helyezése meglátása szerint nagy részben köszönhető a nyilvánosságnak és annak, hogy portálunk cikkéhez férje olyan kommenteket fűzött, amelyeket az eljárásba benyújtva szerinte meg tudták fordítani az ügyet.Szöőr Anna azt mondta, a börtönbéli tapasztalatairól novellát írt, amely hamarosan megjelenik és könyvet is készül írni az átélt nehézségekről „Börtönből lopott Biblia” címmel. A civil jogvédő köszönetet mondott mindazoknak, akik a legnehezebb időben, akkor amikor már azt hitte, sosem lesz vége a megpróbáltatásoknak, kiálltak mellette és a nagy nyilvánosság előtt szolidaritásukról biztosították.    Forrás: Pestisrácok.hu - nja.hu  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató