2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Fortyog a moslék Egerben: bukta a többségét a szivárványkoalíció

Ketten is kiléptek az egri balliberális pártokat tömörítő Egységben a Városért Egyesület frakciójából, ezzel Mirkóczki Ádám polgármester mögött megszűnt a többség a közgyűlésben. Oroján Sándort, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta:
 A momentumos Keresztes Zoltán és az LMP-s Komlósi Csaba lépett ki. Azt mondják, azért, mert nem tetszik nekik Mirkóczki Ádám polgármester vezetési stílusa, hogy egymaga hoz döntéseket, nem egyeztet a frakcióval. Szerintem a helyzet sokkal egyszerűbb: szerettek volna közelebb lenni a húsosfazékhoz, és egy idő után elfogyott a türelem.
Hozzátette:
Az EVAT Zrt., a városi vagyongazdálkodásért felelős cég igazgatóságának elnöke Koltai Zsolt lett, aki a Bajnai Gordon kapcsán hírhedté vélt Hajdú-Bét igazgatóságának is tagja volt. De Jobbik-közeli vállalkozók is feltűntek vezérigazgatói székekben, cégvezetői státuszban. A párt külsős szakértői, akik a parlamenti munkában segédkeztek Vona Gábor holdudvarában, most idejöttek különböző önkormányzati vezetői székekbe, Mirkóczki összegyűjtötte régi kapcsolatait. Helyet bőven csináltak nekik, az elmúlt egy évben százas nagyságrendben történtek személycserék, ami elég nagy szám, főleg annak tükrében, hogy a polgármester beiktatásakor még arról beszélt, nem akar politikai mészárszéket. Ehhez képest nyilvánvaló, hogy nem szakmai okokból történnek a személycserék. Mérnök már alig van a városházán, politikai kinevezett annál több.
Kiderült az is, hogyan áll Eger a koronavírus-jrávány idején gazdaságilag:
Másfél milliárdos hitelt vettek fel, ilyen nagyságrendű kölcsönösszegre az elmúlt tíz évben nem volt példa Egerben. Ebből félmilliárd forint ment fejlesztési célokra, ami szerintem nem feltétlenül ördögtől való, de mégiscsak fel lehetne tenni a kérdést, hogy ki és miből fogja visszafizetni.
Nem lesz könnyű ezután a Jobbikos Mirkóczkinak:
Még nem tudjuk, mit hoz a frakciószakadás, mivel rendkívüli jogrend van, a polgármester egyszemélyben dönthet mindenről. Még jól is jött neki ez a helyzet, mert így nem kell lavíroznia. Szerintem lesznek még kilépők, nem sok minden van, ami összetartaná őket. A kilépések ugyanakkor még nem jelentik automatikusan a szivárványkoalíció bukását, hiszen a távozókat a megfelelő ajánlatokkal Mirkóczki rábírhatja, hogy neki kedvezően nyomják a gombot a közgyűlésben.
- mondta Oroján Sándor.  Forrás: Demokrata
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató